e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

S kulturou a sportem je na třicet dní konec

publikováno: 13.3.2020, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ještě v úterý jsme vás informovali o tom, jaká opatření přijímají jednotlivá volnočasová zařízení a kde je otevřeno. S tím je definitivně konec. Zavírá se vše - vedle divadel a větších sportovišť to budou nově i všechny knihovny, kina, posilovny, galerie. Momentálně hlásí otevřeno je některé zoologické zahrady. AKTUALIZUJEME

První vládní opatření zasáhla akce nad 100 osob a v provozu tak zůstala řada knihoven, muzea, galerie i některá další volnočasová zařízení, nyní je už cílem zamezit jakémukoliv shromažďování lidí.

Ještě v průběhu čtvrtečního dopoledne přicházely do redakce zprávy, že některá zařízení zůstávají pro menší akce přístupná. Například mostecké muzeum sice zrušilo akce pro veřejnost, ale zůstávalo nadále otevřené. To se však změnilo a stejně jako další muzea se ve čtvrtek večer uzavřelo. Lounské muzeum dopoledne potvrdilo, že se neuskuteční Jarilo v Archeoskanzenu Březno ani promítání v rámci festivalu Jeden svět. 

Všechny akce zrušilo už ve čtvrtek dopoledne žatecké muzeum a své budovy uzavřelo pro návštěníky. V pátek totéž oznámilo muzeum v Lounech a zámek Valdštejnů v Litvínově. Akci Ukliďme Benďák - ukliďme Most, plánovanou na 3. dubna, zrušila pořádající společnost United Energy. Tradiční akce The Most Autoshow, která měla v sobotu 21. března zahájit novou sezonu mosteckého autodromu, se také neuskuteční.

Opatření se týká také knihoven, takže se zavírají i ty, které chtěly zachovat pro návštěvníky alespoň výpůjční služby - třeba litvínovská nebo teplická. Taktéž musí svůj provoz ukončit i kina, která se dosud nezavřela a reagovala zmenšením počtu prodaných vstupenek, třeba teplické multikino nebo kino v Jirkově a Klášterci nad Ohří.

Stále otevřeno hlásí například zoopark v Chomutově. Navštívit můžete i zoo Ústí nad Labem. "Od dnešního dne až do odvolání budou uzavřeny všechny pavilony a vnitřní expozice. Současně jsou zrušeny všechny pravidelné předváděcí akce se zvířaty a jsou zavedena zvýšená hygienická opatření na toaletách. Provoz ostatních částí zoo, tedy především venkovních expozic zůstává beze změn," informovala zahrada. Nicméně v pátek vedení krajské metropole rozhodlo, že od pondělí 16. března se zavře zoo kompletně. Botanická zahrada v Teplicích je uzavřená.

Změny se dotknout také autobusové dopravy v kraji, která od pondělí 16. března přechází na prázdninový provoz. "Toto opatření se přímo dotkne 70 linek DÚK v celém Ústeckém kraji, z toho 9 linek DÚK nebude v provozu vůbec - jen školní provoz," informovala mluvčí Magdalena Fraňková.

Poslední možností, která tak aktuálně zbývá, je vyrazit do přírody. Pár tipů pro výuku dětí v přírodě už jsme vám nabídli, další si můžete vyhledávat v našich Destinacích