e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Lounech se otevře Semínkovna nebo-li banka semínek pro zahrádkáře

publikováno: 13.3.2017, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ve čtvrtek 16. března zahájí v Lounech provoz Semínkovna - amatérská banka semínek pro domácí pěstování. Můžete být těmi prvními, kdo do ní vloží svá semínka, nebo si můžete jiná zdarma půjčit. Otevření Semínkovny v budově Oblastního muzea bude provázet hravý program.

Komunitní projekt Semínkovna vznikl v České republice v roce 2015 jako snaha o podporu svobodného sdílení osiva, semenaření a přírodního zahradničení. Vzorem jí byly francouzské Les Grainotheques a americké The Seedbanks. Jde o místo, kde zahradníci mohou mezi sebou bezplatně sdílet osivo ze svých zahrádek. Osivo by mělo být výhradně v Bio kvalitě, tedy nemořené a z chemicky neošetřovaných rostlin. Může jít o výsledek domácího semenaření. 

Dnes už jich je v republice více než třicet a tento týden se přidá nová v Lounech. Sídlit bude v budově Oblastního muzea v Lounech. "Přijďte slavnostně vložit první semínka do Semínkovny nebo si je zdarma půjčit. Účast aktivních zahradníků i dětí vítána, semínka s sebou," povzbuzuje účastníky Veronika Škuthanová z lounského muzea.

Ve čtvrtek od 16,30 hodin bude připraven bude hravý program pro malé návštěvníky, společná tvorba semínkové krabice, setí bylinek a přírodovědné aktivity, domácí pohoštění, informace k semenaření, čtení z humoristického zahrádkářského blogu Sláma v botách. 

V současné době jsou v Ústeckém kraji Semínkovny v Základní škole U Nových lázní v Teplicích, ve vědecké knihovně v Ústí nad Labem a v čajovně Kašmír v Kadani. Jejich kontakty najdete na webu https://seminkovny.wordpress.com.