e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutov rozhodl o nové podobě městských lázní

publikováno: 13.2.2023, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Přestavbu bývalých chomutovských lázní navrhne mezinárodní tým architektů ze studia Boele. Zvítězil v otevřené architektonické soutěži na proměnu lázní v kulturně vzdělávací a komunitní prostor, jehož srdcem bude nová knihovna. Rozhodla o tom odborná porota v čele s architektem Davidem Vávrou. Stavět by se mělo začít v roce 2025.

Porota vybírala ze 13 řádně doručených návrhů. O soutěž měli zájem nejen architekti z Česka, ale také mezinárodně složené týmy a studia působící v Anglii, Švýcarsku nebo Slovensku. Téměř všechny návrhy respektovaly původní brutalistní vnější vzhled budovy a soustředily se zejména na nové řešení uvnitř objektu.

chomutov_lazne_boele_2.jpgAutoři si jsou dobře vědomi hodnoty stávající stavby bývalých městských lázní, avšak s citem si troufají k přesvědčivé vnitřní přestavbě. Vztah starého a nového je vyvážený. Nový objekt má šanci stát se skutečným srdcem parkové části města. Lidé mohou žít v aktivním vztahu uvnitř i vně budovy. Vstupní část je kultivovaně otevřená v nárožní pozici do Mánesovy ulice a propojuje tak objekt se stávající strukturou města,” hodnotila vítězný návrh porota, které předsedal známý český architekt David Vávra.

Architekti Pavel Fajfr a Petr Šuman z vítězného studia Boele přistoupili ke konverzi objektu s pokorou k původním architektonickým kvalitám a do ikonického prostoru vysoké plavecké haly s výhledy na přilehlý park i centrum Chomutova vetkli lehkou dřevěnou vestavbu, která podle jejich slov dodá prostoru novou nezaměnitelnou atmosféru.

Záměrem města není prostý přesun knihovny, ale vytvoření multifunkčního kulturně vzdělávacího a komunitního prostoru pro širokou veřejnost. Ve vítězném návrhu proto nechybí kulturní a přednáškové sály, prezentační místnosti, dětská herna, teen zóna, výtvarné ateliéry, učebny, dílny nebo třeba nahrávací studio. Ve vstupní části je kavárna a knihkupectví.

O architektonické soutěži na konverzi objektu bývalých městských lázní rozhodlo chomutovské zastupitelstvo v červnu 2022 na základě vypracované studie proveditelnosti, která prověřovala stavebně – technické, provozní a programové možnosti roky uzavřeného a chátrajícího objektu v centru města. Kompletní projektovou dokumentaci by město chtělo mít zhruba v polovině roku 2024. Po následném tendru na zhotovitele by realizace stavby mohla odstartovat na začátku roku 2025 s termínem dokončení zhruba ve druhé polovině následujícího roku.

Podrobněji si návrhy můžete prohlédnout zde.