e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hudební týden v Mostě: Jamajská písničkářka i český rock

publikováno: 13.2.2019, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Pestrý hudební týden čeká posluchače v Mostě. Ve čtvrtek na Benďáku zahraje jamajsko-nigerijská písničkářka z Anglie Bianca Rose a v pátek do rokáče na Vinohradech dorazí legendární trojice Ivan Hlas, Olin Nejezchleba a Norbi Kovács nebo-li Ivan Hlas Trio.

Koncert zpěvačky z Londýna Biacy Rose, kterou doprovodí kytarista Mirek Linka a kontrabasista Petr Dvorský, se koná v rámci hudebních večerů na Benediktu v Mostě. Začíná ve čtvrtek 14. února v 19,00 hodin. Vstupenka stojí 250 Kč. "Její první album No Fear Here produkoval v roce 2017 Femi Temowo, kytarista a aranžér jiné slavné zpěvačky Amy Winehouse. Bianca Rose koncertuje po celé Evropě, úspěšná je doma v Anglii, Holandsku a USA, její písničky zpívá Anastacia a jejími vzory jsou třeba gospelová královna Mahalia Jackson nebo ikona jazzu a blues Nina Simone - tedy zpěvačky, jejichž velikost nedokazuje počet prodaných desek nebo příčky hitparád, ale drtivá síla emocí, vliv na jiné zpěvačky a trvalá obliba. Mohli bychom ji přirovnat k Haně Hegerové - publikum i kritika ji miluje, ale v televizní estrádě ji nikdy neuvidíme," zve na koncert Tomáš Ondrášek.

V pátek 15. února pak hudební fanoušky čeká v mosteckém rokáči na Vinohradech Ivan Hlas Trio. Ivan Hlas, Olin Nejezchleba a Norbi Kovács - trojice bohem nadaných hudebníků, z nichž každý sám utáhne samostatný koncert, se představí od 21,00 hodin.

Ivan Hlas - skladatel, zpěvák a kytarista - se proslavil především písněmi k filmu Šakalí léta, za něž v roce 1993 obdržel Českého lva za nejlepší hudbu. Je držitelem dvou cen Akademie populární hudby a autorem řady hitů, z nichž mnohé doslova zlidověly, jako například Malagelo, Karlín, Aranka umí hula hop, Miláčku, vrať se. Vyrůstal v pražské čtvrti Hanspaulka, líhni proslulých dejvických kapel. Od roku 2004 vystupuje s excelentními muzikanty - kytaristou Norbim Kovácsem a violoncellistou Jaroslavem Olinem Nejezchlebou v Triu Ivana Hlase. Zatím jejich posledním počinem je CD Krásnej dar (2016). Jaroslav "Olin" Nejezchleba vystudoval  hru na violoncello na brněnské Státní konzervatoři. V době studií hrával s cimbálovou muzikou Písečan. V roce 1981 odešel do Prahy, kde nastoupil na post baskytaristy ve skupině Marsyas. Odtud přešel  k Vladimíru Mišíkovi do Etc...,  kde zůstal 18 let do roku 2003. S Vladimírem Mišíkem v té době hrával ve volném akustickém sdružení Čunderground, s Petrem Kalandrou v jeho Blues Session, a spolupracoval s celou řadou dalších hudebních osobností (namátkou Čechomor, Vlasta Redl, Petr Skoumal, Jan Burian, Michal Prokop, Nerez, Jiří Bílý, Anna K., Radůza, Vlasta Třešňák a další).  V současné době  hraje v Triu Ivana Hlase, je frontmanem obnovených Blues Session, své moravské kořeny zúročil ve skupině Njorek a občas hostuje s Etc... Jeho hudební kariéru mapuje výběrové 2CD “25 let v tom...”. V lednu 2010 vydává label 100PROmotion Olinovo první studiové CD s názvem “Noční lov” a v roce 2018 album “Nečekaná návštěva”. Norbi Kovács - kytara, zpěv - se narodil v Šale na Slovensku, ale v jeho žilách koluje maďarská krev. Do Prahy se přestěhoval v roce 1992 a od té doby hrál s různými kapelami a řadou interpretů, především s písničkářkou Radůzou, Petrem Skoumalem či Máriem Bihárim. V současnosti je členem skupin Ivan Hlas Trio a Lokomotiva. Kromě toho se věnuje i hudbě filmové (například hudba k filmu U mě dobrý). V roce 2013 vydal sólové instrumentální album Takžetak, které vychází z klasických kytaristických forem, jako je ragtime, folk, trocha blues, patrné jsou i stopy gypsy jazzu či flamenka. V roce 2018 si pak nadělil ke svým padesátým narozeninám album “13:31”. Norbi Kovács je nejen fenomenálním kytaristou, ale také výborným fotografem a má za sebou již několik úspěšných výstav.