e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Krása egyptského umění v mosteckém muzeu

publikováno: 13.2.2017, kategorie: Výstavy, autor: Eva Hladká

Sdílet: facebook twitter google+

Egyptskou civilizaci, kterou obdivujeme dodnes, představí nová výstava Egypt - Dar Nilu, která se otevře ve čtvrtek 16. února v mosteckém Oblastním muzeu. Atmosféru Egypta si návštěvníci vychutnají na replikách uměleckých sbírek soukromého slovenského sběratele. Vernisáž doplní orientální tance.

Výstava představuje velkorysý náhled do jedné z největších starověkých civilizací, která rozkvétala již před 5000 lety na březích afrického veletoku. Její autor slovenský cestovatel a sběratel Ján Hertlík nashromáždil od roku 2002 obdivuhodnou sbírku replik historických předmětů s egyptskou tématikou, které následně uměleckými technikami přetvořil do podoby originálů. Na výstavě budou k vidění různé druhy plastik, busty panovníků, sochy vládců a bohů, také obrazy a jiná umělecká díla navozující atmosféru starověkého Egypta. 

Výstava návštěvníky provede všemi historickými obdobími starověkého Egypta - od času sjednocení Horního a Dolního Egypta, přes stavbu pyramid, poklady panovníka Tutanchamona, období největšího rozkvětu v Nové říši až po Ptolemaiovské období, kdy začal úpadal egyptské civilizace.

Na vernisáži 16. února od 17,00 hodin zatančí orientální tanečnice Renata Vejlupková a orientální taneční skupina Raqs Amel.

Foto: pixabay.com