e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Minerály Krušných hor a jejich fotografie nabídne mostecká výstava

publikováno: 13.2.2016, kategorie: Výstavy, autor: Blanka Brandová

Sdílet: facebook twitter google+

Oblastní muzeum v Mostě připravilo originální výstavu s názvem Minerály východní části Krušných hor. Návštěvníkům nabídne fotografie teplického sběratele minerálů a ukázky minerálů z oblasti Cínovce, Krupky a Moldavy v Krušmých horách, některé z nich budou vystaveny poprvé. Výstava začne vernisáží v úterý 16. února.

V první části výstavy uvidíte autorské snímky Petra Fuchse z Teplic, který je od raného dětství sběratelem minerálů Českého středohoří a Krušných hor. Po nástupu digitálních fotoaparátů se však vedle sbírání začal intenzivně věnovat jejich fotografování. Dlouhá léta se zdokonaloval zejména ve fotografování miniaturních vzorků v řádu milimetrů. Bohaté zkušenosti, zaujetí pro věc a propracovaná technika z něj udělaly jednoho z nejlepších fotografů minerálů na světě. V současné době publikuje pravidelně v odborném časopise Minerál a dalších specializovaných periodikách. Práci Petra Fuchse můžete shlédnout na stránkách největší internetové databáze o minerálech www.mindat.org.  

Druhá část představí ukázky minerálů ze tří nejvýznamnějších lokalit východní části Krušných hor - Cínovce, Krupky a Moldavy, které se řadí k nejbohatším mineralogickým lokalitám České republiky a jsou zároveň i tzv. typovými lokalitami. Tedy místy, odkud byl určitý nerost popsán poprvé na světě. Vystavené vzorky minerálů pochází především ze soukromých sbírek a v menší míře též ze sbírek Oblastního muzea v Mostě, Regionálního muzea v Teplicích a Muzea města Ústí nad Labem. 

Návštěvníkům muzea se zde nabízí výjimečná příležitost vidět unikátní ukázky, z nichž mnohé budou vystaveny vůbec poprvé. Slavnostní zahájení se uskuteční 16. února v 17,00 hodin. Výstava potrvá do 31. srpna a otevřeno je ve všední dny od 12,00 do 18,00 hodin, o víkendech od 10,00 hodin.

Foto: Ilustrační foto achátu.