e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Skupina Rangers oslaví v Žatci 45 let

publikováno: 13.2.2010, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Do Žatce přijede 18. února legendární skupina Rangers, skupina, která možná v Žatci ještě nehrála. A to už hraje bez pěti let celé půlstoletí. Rangers jsou česká folková legenda a s jejich písničkami se setkal snad skoro každý, protože mnohé zlidověly a dostaly se do hospod i k táborákům. Schválně, že už jste to někde zaslechli: „Už odplouvá loď „džanbí“. Nebo snad Balíček karet?

Druhá půle šedesátých let byla zaslíbena americkému folk & country, které proniklo do Čech, získalo zde publikum a oblibu, a Češi si je předělali k obrazu svému. To přesně je příběh Rangers. Rangers založili dva vysokoškoláci, Antonín Hájek a Milan Dufek. První koncert měli v roce 1965.Přiibrali kamarády, nacvičili repertoár, americké originály přebásnili do češtiny a postupně začali stoupat na české folkové nebe. Ještě v šedesátých letech stihli vyhrát dvakrát za sebou Portu a nahrát desku u Pantonu.

V roce 1971 se skupina zprofesionalizovala a v roce 1973 nedobrovolně přejmenovala. Z Rangers se stali Plavci a z folk & country kapely se stala popfolková kapela. Zpívali o promovaných Inženýrech a trpasličí svatbě, byla jich plná televize a rozhlas. Byli oblíbení,odvysílaní,nahrávaní ale se starými Rangers měli společného čím dál méně…

Pád komunistického režimu jim umožnil stát se zase Rangers, čehož se bohužel už nedožil zakladatel a kapelník Antonín Hájek, který zemřel koncem roku 1989. Po jeho smrti jeho spoluhráči obnovili značku Rangers a opět se repertoárově přiblížili starým časům. Pokračovali v koncertech, vydali znovu staré desky s nestárnoucími písněmi, podívali se konečně i do kolébky folk & country USA a dokonce až k protinožcům.

V roce 2005 přišli Rangers o dalšího zakladatele Milana Dufka, který zahynul v roce 2005 v Kolumbii. Opět se rozhodli pokračovat a tak letos vyráží na turné u příležitosti 45.výčí vzniku kapely. Jenom snad aby se to nepletlo si dnes říkají Rangers-Plavci. Z původní sestavy stále pokračují v kapele Miroslav Řihošek a Jan Vančura, doprovázeni Karlem Macálkou a Maxem Preislerem. Zahrají věci spíše z prvního období Rangers a něco největších „plaveckých“ hitů. 18.2 v 19:30 v Městském divadle se bude jistě příjemně poslouchat a pozpěvovat.