e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Lipé v Českém středohoří se otevře chátrající kostel

publikováno: 13.1.2015, kategorie: Památky, autor: Klára Kovaříková

Sdílet: facebook twitter google+

Po desetiletí uzavřený kostel svatého Bartoloměje v Lipé u Medvědic v Českém středohoří se v sobotu 16. ledna opět otevře veřejnosti. Zimní prohlídku, spojenou s povídáním o minulosti, současnosti a budoucnosti této pozoruhodné barokní stavby, pořádá sdružení Středohoří sobě. 

Sraz je v 15,00 hodin, program v 16,00 hodin uzavře hudební vystoupení vokálního souboru lovosického gymnázia In flagranti. Drobné občerstvení bude přichystáno. 

Farní kostel v Lipé je poprvé připomínán roku 1363. Jednalo se pravděpodobně od počátku o nevelkou bezvěžovou stavbu obklopenou hřbitovem s kamennou zdí. Jeho původní vzhled ani stavební vývoj nejsou známy, nelze vyloučit předgotický vznik. Roku 1788 proběhla pozdně barokní přestavba, nejpozději tehdy vznikla dnešní zvonice (viz heslo). Neznámo kdy byl opatřen sice nevzhlednou, ale poměrně trvanlivou omítkou břízolitového charakteru (tvrdá cementová omítka).

Po nuceném odchodu původních německojazyčných obyvatel kostel stejně jako řada dalších objektů v obci zpustl. Původně volná jihozápadní strana hřbitova, kudy procházela cesta do horní části Medvědic, je dnes zakryta neprostupnou vegetací, v hustém podrostu se ztrácí i pomník padlým v I. světové válce u východního konce hřbitova. Co zbylo z vnitřního zařízení kostela pocházejícího většinou z 18. století a kdysi poměrně bohatého, nelze zjistit.