e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Café Nobel o historii dalekohledů

publikováno: 13.1.2015, kategorie: Výstavy, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

Další setkání z cyklu Café Nobel, které se koná ve čtvrtek 15. ledna od 18,00 hodin na hvězdárně na Písečném vrchu v Teplicích, zaujme jednak amatérské hvězdáře a jednak milovníky techniky. O dalekohledech a pozorovací technice od prehistorie k současnosti bude vyprávět Antonín Švejda z Národního technického muzea.

Historie optiky začíná ve starověku, první dalekohled však sestrojili v Holandsku patrně až v roce 1608. Začala tak nová éra astronomie, která později pokračovala zavedením zrcadlových dalekohledů. V polovině 19. století byla k záznamu astronomického pozorování poprvé použita fotografie. Díky konstrukci velkých dalekohledů bylo objeveno rozpínání vesmíru, hlavní objev astronomie 20. století. V současnosti se používají obří aparatury na observatořích vysoko v horách i dalekohledy na oběžné dráze, které eliminují nepříznivý vliv atmosféry na pozorování. O tom všem bude na teplické hvězdárně vyprávět Ing. Antonín Švejda z oddělení exaktních věd a geodézie Národního technického muzea v Praze. 

 Další podrobnosti o přednášce čtěte zde. Místa si můžete rezervovat na adrese hap@hapteplice.cz. Rezervovaná místa je nutné obsadit nejpozději 15 minut před zahájením akce, jinak rezervace propadají.