e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounská nemocnice prvním únorovým dnem zavře brány

publikováno: 13.1.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

To o čem se již několik dní či týdnů „šušká“ po městě se stává pravdou. Dnem 1. února 2010 končí lounská nemocnice s akutní péčí, což znamená konec tohoto zařízení. S trochou ironie je to po masokombinátu, mlékárně a jak to vypadá i pivovaru další zařízení, které bude už jen historií.

K tomuto stavu vydal v úterý 12. ledna starosta města Jan Kerner prohlášení v tomto znění:

"Včera tj. 11. ledna 2010 pozdě odpoledne jsem obdržel telefonickou informaci o rozhodnutí uzavřít interní a chirurgické oddělení lounské nemocnice s účinností od 1.2.2010. Považuji tento způsob komunikace ze strany vedení nemocnice za nekorektní, oficiální informace přichází se značným zpožděním za konkrétními kroky, které již byly v nemocnici učiněny. Dnes proběhne mimořádné jednání komise pro zdravotnictví, odpoledne se sejdu se zástupci praktických lékařů ve městě. Do konce týdne se chci setkat s ředitelem Zdravotnické záchranné služby i s vedoucím odboru zdravotnictví Krajského úřadu Ústeckého kraje. Na zítra je svolána mimořádná schůze rady města.

Naším úkolem je v této chvíli řešit následující okruhy problémů:

    • zajištění maximální informovanosti obyvatel o změnách v systému poskytování zdravotní péče
    • udržení funkčnosti polikliniky jako objektu sloužícího zdravotní péči ve městě zachování nezbytného servisu v prostorách nemocnice pro lékaře poskytující ambulantní péči (např. rentgen)
    • zajištění bezproblémového přebírání pacientů z Loun i okolí do zdravotnických zařízení v okolních městech
    • zachování pohotovostních služeb pro děti i dospělé v nezměněném rozsahu.

Jedná se o významný zásah do systému poskytování zdravotní péče ve městě. Rád bych ovšem zdůraznil, že za poslední roky se těžiště zdravotnictví přesunulo do sféry ambulantní péče a specializovaných pracovišť ve velkých městech. V našem městě působí více než čtyři desítky lékařů různého zaměření. Právě oni tvoří základ zdravotní péče ve městě. Jejich znalosti a zkušenosti spolu s jejich kontakty na další specialisty v bližším i širokém okolí jsou zárukou, že ačkoli uzavření interny a chirurgie rozhodně není žádná maličkost, nebude mít zásadní dopad na úroveň zdravotní péče poskytované našim občanům. "