e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Osudové devítky v Klášterci: Grafiky Josefa Čapka

publikováno: 12.12.2019, kategorie: Výstavy, autor: Lenka Fricová

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední výstava ze série Osudových devítek v Galerii Kryt v Klášterci nad Ohří představí grafiky Josefa Čapka. Do konce ledna 2020 budete mít možnost vidět soubor téměř dvaceti grafik zapůjčených z Galerie umění Karlovy Vary. Právě příští rok uplyne 75 let od tragické smrti Josefa Čapka v koncentračním táboře.

Josef Čapek, český malíř, grafik, novinář a spisovatel, starší bratr spisovatele Karla Čapka, se narodil 23. března 1887 v Hronově. Coby malíř a grafik byl nejvíce ovlivněn kubismem, který přizpůsobil svému stylu a jeho typický rukopis na první pohled poznáte i v knižních ilustracích a na přebalech knih. Josef Čapek se postupně oprostil od typických pravidel kubismu a přetvořil si ho do své vlastní podoby jemných a dětských tvarů a právě dětská tvorba byla v jeho díle velmi důležitá. 

Při tvorbě grafik ho nejvíce zajímala figurální tvorba, především postavy žen a dětí, žebráků, pijáků, námořníků či nevěstek. I v oblasti grafiky je jeho styl nepřehlédnutelný a těžko zaměnitelný s jiným autorem. 

V Čapkově díle dominuje grafika v letech 1913 – 1926. Nejprve jde o volný grafický list a poté jako grafickou technikou provedená knižní obálka a knižní ilustrace. Jak v malbě, tak i v grafice tíhne k tématům běžného života a k sociálním problémům. Byl grafik samouk, grafika pro něho byla jakýmsi experimentem – časově podmíněným. Poté se věnoval také karikaturní kresbě a ve 30. letech se téměř vzdal dětských motivů, protože jako mnoho jiných umělců své doby reagoval ve své tvorbě jak na nástup Adolfa Hitlera k moci, či v malířských cyklech Oheň a Touha také na podpis Mnichovské dohody. Následovat měl i třetí cyklus, který měl oslavovat vítězství nad nacismem a z kterého se dochovaly pouze náčrty.

A Nebyl to Karel Čapek, ale právě Josef, který vymyslel slovo ROBOT. Poprvé bylo použito v dramatu Karla Čapka s názvem R. U. R. a poté proniklo do všech světových jazyků a stalo se nepoužívanějším slovem technického názvosloví.

Josef Čapek prošel koncentračními tábory Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen a Bergen-Belsen, kde zemřel těsně před osvobozením na skvrnitý tyfus. V roce 2020 si tak připomeneme 75 let od jeho smrti. 

Výstava s názvem Josef Čapek – grafika bude zahájena 13. prosince v 17,00 hodin a prohlédnout si ji můžete až do konce ledna 2020.