e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Právě vychází kniha o Žatci jako lazaretním městě první války

publikováno: 12.12.2014, kategorie: Vzdělávání, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Žatecké Regionální  muzeum K. A. Polánka pokřtí příští týden novou publikaci historičky Milady Krausové „Město Žatec za Velké války. Zapomenuté příběhy nejen z městské kroniky.“ Dočtete se v ní o barvité minulosti města, které za války vzorně plnilo svou úlohu lazaretního města. Kniha doplňuje aktuální výstavu v muzeu.

Text doplňují unikátní fotografie ze sbírek muzea s tématikou žateckých lazaretů a městských slavností z počátku války. Dozvíte se o tom, jak se ve městě za války světil meč branců, slavily císařovy narozeniny, kde se skrývali dezertéři, jak rostly ceny i kriminalita nebo co kronikář označil za ondatrový mor.

Prezentace proběhne v pondělí 15. prosince v 17,00 hodin brožury v přednáškovém sále v hlavní budově muzea v Husově ulici. Po prezentaci si můžete prohlédnout rozšířenou verzi výstavy Žatec – lazaretní město s novými exponáty zapůjčenými sběratelem Martinem Kloučkem. V průvodním slově bude připomenuta v Žatci zapomenutá předválečná návštěva budoucího císaře Karla Habsburka v Žatci (a patrona žateckých ostrostřelců) těsně před první světovou válku roku 1910. Jeho osobnost připomíná rovněž část výstavy, včetně válečných vyznamenání s jeho portrétem.