e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Přeshraniční turistická okružní cyklistická cesta

publikováno: 12.12.2012, kategorie: Turistika, autor: Jitka Gavdunová

Sdílet: facebook twitter google+

Koncem listopadu byly dokončeny práce na studii přeshraniční turistické okružní cyklistické cesty Sehmatal-Oberwiesenthal-Vejprty“. Jedná se o společný německo český projekt, podpořený z Fondu malých projektů v rámci programu na podporu přeshraniční spolupráce Cíl 3. Partnersky se na projektu za německou stranu podíleli obec Sehmatal jako hlavní nositel projektu, obec Bärenstein a město Oberwiesetnhal, za českou stranu byl partnerem Svazek obcí Vejprtska.

V Krušných horách na obou stranách hranice již existují značené cyklotrasy i některé cyklostezky. Většina cyklotras z topografických důvodů má velmi sportovní charakter a je tak cílem projektu bylo řešit nabídku tzv. pohodové cykloturistiky pro nejširší cílové skupiny, zastoupené méně zdatnými cyklisty, pro cyklisty od 40 let výše, rodiny s dětmi a skupiny výletníků (přátel), podnikové výlety. Nezbytné je zajištění příjezdu a odjezdu cykloturistů veřejnými dopravními prostředky (i s využitím na dílčí část trasy), využití osobních automobilů a možnost výpůjčky různých vhodných kol. Požadavky na trasu byly určeny jako okružní trasa s možností členění do etap, mírná stoupání a klesání, snadná a bezpečná jízda díky zvolenému povrchu vozovky, vedení trasy podél zajímavých míst, možnost přechodu k jiným stezkám.

Vybraná trasa vede z Annabergu údolím Sehmy s obcemi Cunersdorf, Sehma, Cranzal, Neudorf do Hammeruterwiesenthalu, Oberwiesenthalu a na české straně podél údolí Polavy přes Loučnou pod Klínovcem, České Hamry, (Kovářskou), Vejprty do Bärenstein a zpět do Annabergu. Popsaný průběh stezky představuje okružní trasu o délce cca 70 km s mírným stoupáním do 6 % a je sjízdná oběma směry.

Studie řeší možnosti napojení na veřejnou dopravu zejména po železnici (trasa se potkává se třemi železničními linkami), možnost parkování pro turisty, možnostmi ubytování s návrhem vytvoření tzv. pobytových balíčků a možného servisu od uchování kol, informační servis až pro podmínky pro provedení malých oprav a vyzvednutí a transfer kol zpět a půjčování kol.

Za využití napojení na jiné stezky navržená cyklotrasa vytváří podmínky pro vydařenou cyklistickou dovolenou v regionu s délkou 1 - 2 týdny při současném využití pestré nabídky aktivit v oblasti kultury a historie.

Studie řeší rovněž otázku vytvoření nových úseků tras nebo některé úpravy tras stávajících, vyznačení trasy vlastním logem, možnosti umístění laviček respektive odpočívadel se stojany pro kola a informační cedule.

Studie se stává podkladem pro rozhodnutí zainteresovaných partnerů k postupné realizaci záměru a vyčísluje rovněž odborný odhad nezbytných nákladů, které bude vyžadovat.