e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Orbis Pictus v komisku: Připomeňte si výročí Komenského

publikováno: 12.11.2020, kategorie: Pro děti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V neděli 15. listopadu uplyne 350 let od smrti Jana Amose Komenského, zakladatele moderní pedagogiky. V rámci oslav připravilo chomutovské muzeum virtuální projekt. Jeho součástí je komiks pro děti, který přiblíží Komenského nejznámější dílo - první obrázkovou učebnici na světě Orbis pictus.

Komiks i další informace k výročí jsou umístěny od 6. listopadu na webových stránkách www.komensky-vyroci.cz, který je primárně určen dětem a mládeži a samozřejmě také pedagogům. "Mottem muzejního projektu je Komenského nejznámější dílo Orbis pictus - první obrázková učebnice na světě. Prostřednictvím komiksu se mohou děti s tímto mimořádným dílem seznámit a načerpat základní informace," vysvětluje Markéta Prontekerová z chomutovského muzea.

Autorkou komiksového příběhu je muzejní edukátorka Veronika Budilová, výtvarného zpracování se zhostila mladá studentka geodézie Johana Sasková, která při tvorbě použila techniku počítačové kresby. Finálního grafického ztvárnění webu se ujalo studio Trifor. Fotografické materiály poskytlo Národní pedagogické muzeum a knihovna Jana Amose Komenského.

Od roku 2020 do roku 2022 probíhají celonárodní oslavy k výročím narození i úmrtí Jana Amose Komenského. Poslední biskup Jednoty bratrské a jeden z největších českých myslitelů, filosofů, spisovatelů a pedagogů se narodil roku 1592, takže za dva roky uplyne 430 let od jeho narození. Letos si připomínáme datum úmrtí - zemřel 15. listopadu roku 1670 v Holandsku, mimo svou milovanou vlast. "Postava Jana Amose Komenského je bohatá, výjimečná a originální. Probíhající oslavy tak jistě přinesou nová zajímavá zjištění a poznání, ale především připomenou jeho myšlenky a dílo, které jsou nadčasové a inspirativní i v dnešní době," dodává Veronika Budilová.

Na oslavách se podílí celá řada institucí a jejich program je možné najít na www.comenius350.cz.

Foto: Archív Oblastního muzea v Chomutově.