e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Co s lounskou Daliborkou, ptá se město

publikováno: 12.11.2020, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jak v budoucnosti využít jednu z nejcennějších historických staveb v centru Loun, tzv. Daliborku na náměstí? Radnice chce slyšet názor obyvatel města a nabízí jim v anketě řadu možností. Hlasování je možné se zúčastnit až do konce roku.

Jak využít v budoucnu dům č.p. 57 – tzv. „Daliborku“?, zní otázka Městského úřadu v Lounech. V odpovědích je možné vybírat například koncertní sál, reprezentační prostory, infocentrum, výstavní prostory, komunitní centrum, prostory pro seniory, ale také restauraci a hotel. Odpovídat může kdokoliv, neboť anketa není nijak omezena a nevyžaduje žádné osobní údaje. Najdete ji zde a odpovídat je možné do 30. prosince.

Daliborka patří k nejcennějším měšťanským domům v Lounech. Původně šlo o gotickou stavbu s hlubokými sklepy a unikátními gotickými portály. Přestavběna byla na přelomu 16. a 17. století městským radním Strachotou Kocurovským. Uvnitř se dochovala velká roubená místnost, jež vznikla krátce po ničivém požáru v roce 1517. Od 50. let minulého století prostory využívá státní archív, který se však má během tří let přestěhovat jinam. A právě teď se rozhoduje o budoucím využítí této reprezentativní stavby na náměstí. Radnice chce v lednu výsledky ankety zpracovat a zveřejnit.

Foto: Databanka Ústeckého kraje.