e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

30 let svobody: V Lounech budou vzpomínat aktéři listopadových událostí

publikováno: 12.11.2019, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Ozvuk velkých dějin na malém městě už od října dokumentuje výstava v lounském oblastním muzeu Listopad 1989: Labyrintem mocenského zlomu. Události připomene také výstava v knihovně a slavnostní večer v divadle. 27. listopadu se pak bude konat beseda aktérů první opoziční demonstrace v Lounech. AKTUALIZOVÁNO

Výstava historických dokumentů vztahujících se k sametové revoluci z muzejních a archivních sbírek v Oblastním muzeu v Lounech je otevřena do 1. prosince. Mapuje nejen listopadové události, ale i nálsedující rok prvních svobodných voleb. Ve středu 20. listopadu od 17,00 hodin vás výstavou provede autor Jiří Matyáš. 

"Bylo tu…, není tu… - Leninova ulice 1989“ je název výstavy, kterou si můžete prohlédnout v neděli 17. listopadu v Pražské, dříve tedy Leninově ulici v Lounech. Vystaveno bude 10 velkoplošných nerestaurovaných fotografií zachycující tuto ulici v listopadu 1989. Výstava bude pokračovat na dvorku Městské knihovny Louny od 15,00 do 20,00 hodin. Fotografie byly zachráněny lounským sběratelem panem Romanem Kaderou.

Večer se pak ve Vrchlického divadle v Lounech koná neformální, ale přesto slavnostní večer, pořádaný městem pro všechny svobodu ctící lidi. Pořad nazvaný Louny na jevišti i v hledišti začíná v 19,00 hodin, divadlo bude otevřeno od 18,00 hodin. "Zazpíváme si s Petrem Novotným, s Veronikou Studenou, s Kvítkem, zavzpomínáme a zasmějeme se při retrorautu," zve Milena Syrovátková. Vstup je zdarma.

Poslední akcí pak bude beseda s aktéry tehdejších událostí v Lounech, která se koná ve středu 27. listopadu od 17,00 hodin v budově radnice. Připomene výročí 24. listopadu 1989, kdy proběhla v Lounech první opoziční demonstrace. Nejen na ni, ale i na následující dny a měsíce přijdou zavzpomínat a s návštěvníky pobesedovat Vladimír Drápal, Jiří Chrostek, Jan Kerner a Bohumír Roedl. Moderuje Jiří Matyáš.

Pro váš pohodlný pobyt ve městě využijte některou z nabídek ubytování v Lounech.

Foto: Snímek Jana Zelseka, ZUŠ Louny ze soutěžní výstavy 30 let svobody v Lounech.

Článek obsahuje P.I.