e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Začíná festival Sudety, festival plný autentických příběhů

publikováno: 12.11.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Milan Fred Pištěk

Sdílet: facebook twitter google+

Již 7. ročník Festivalu Sudety proběhne mezi 14. listopadem a 16. prosincem 2015 na různých místech Ústí nad Labem. Tradičně je věnován lidským právům a moderním dějinám střední Evropy a bude plný autentických příběhů 20. století. Začne koncertem, pokračuje konferencí, dramatem o politických vězeňkyních, premiérou filmu Na vodě či procházkou po zmizelých Sudetech a skončí výstavou o undergroudu.

Festival vzniká za spolupráce spolku Ústecká kulturní platforma 98 a Filosofické fakulty UJEP. Nabídne pestrý program zaměřený tentokrát zejména na 90. léta 20. století, vyrovnávání se s nadcházející osobní svobodou i svobodou slova a životem v nově uspořádané demokratické společnosti. Probíhat bude v hostinci Pod Kaštany, na Filosofické fakultě, v Hraničáři a Činoherním studiu.

Autentické příběhy lidí, kteří morálně odolali nebo se obětovali za druhé, i těch, co podlehli a - byť často za okolností, které si těžko dokážeme představit - podepsali smlouvu s ďáblem, příběhy často prosté i neuvěřitelné zároveň, budou utvářet hlavní dramaturgickou linii.

V sobotu 14. 11. (19,00) vše odstartuje koncert Na tři akordy s podtitulem "Žádné dílničky, žádné workshopy. Jen umělci, kteří ustáli svoji slávu“ pořádaný v rámci výstavního projektu Severní Polabí - Underground a disent na Ústecku v 70. - 80. letech 20. století v hospodě Pod Kaštany (Do Vrchu 29, 403 40 Ústí n. L. - Skorotice). Součástí akce s 12 vystupujícími skupinami bude i výstava a dobová výzdoba mapami ČSSR.

V pondělí 16. 11. (17,00) vypukne na půdě Filosofické fakulty konference Slova a svoboda, jíž organizují studenti k Mezinárodnímu dni studentstva - 17. listopadu. „Naším společným záměrem je poukázat na nejrůznější historickou, myšlenkovou a filosofickou perspektivu, oscilující mezi nutností garantovat svobodu projevu na jedné straně a zachovávat zodpovědnost za tuto svobodu na straně druhé,“ popsala za organizátory studentka Mirka Salavová. Konference pokračuje v úterý 17. a v pátek 20. listopadu.

Ve sváteční den 17. 11. (17,00) je připraveno divadelní monodrama Byly jsme tam taky (Dagmar Šimková) o politických vězenkyních 50 let. Vzniklo r. 2011 pro 3. ročník Festivalu Sudety a exceluje v něm herečka Nataša Gáčová, t. č. působící v brněnském Národním divadle a Strašnickém divadle v Praze. Představení proběhne i pro školy, a to ve středu 18. listopadu (10,00).

Druhý blok uvede spolek ProKompot - 19. Pecha Kucha Night, večer v duchu celosvětově rozšířené a velmi oblíbené formy prezentace tvůrčích osobností, tentokrát na téma „Divoká devadesátá“, v úterý 1. 12. (19,00) v Hraničáři.

O 3 dny později, na stejném místě - v pátek 4. 12. (19,30) - uvedou autoři Martin Ryšavý a Pavel Kopecký v severočeské premiéře film Na vodě - příběh několika postav pohybujících se na vodách a cestách podkrušnohorské krajiny, jež je sama v pohybu, nevyzpytatelná, nejistá a nestabilní, nicméně ohromující a téměř snová.

Neděle 13. 12. je jako stvořená pro zimní procházku po Zaniklých obcích Sudet. Navštívíme Petrovice (Peterswald), Hladov (Hungertuch), Nový Dvůr (Neuhof), Rájec (Raiza), Antonínov (Antonsthal), Lada (Brache), Cihlářský rybník (Ziegelteich) či Havraní (Rabenhaus), vede Milan ‘Pekky’ Bouška a sraz je v 10,15 u Hraničáře.

Ve středu 16. 12. festival zakončíme speciálním komponovaným podvečerem ve foyer Činoherního studia. V 17,00 začneme scénickým čtením z knihy Magor dětem, jíž napsal básník Ivan Martin Jirous během těžkého žaláře ve Valdicích. V 18,00 proběhne vernisáž výstavy Underground na Ústecku v 70. a 80. letech 20. století, při níž budou představeny nové panely o punkových a rockových kapelách, které zde působily na přelomu 80. a 90. let. Od 18,30 uvede Mgr. Markéta Brožová přednášku Hašišoví bratři. „Případ byl jedním z těch, kdy se komunistický systém zbavoval vnitřních nepřátel. Prohřeškem těchto lidí byl podpis Charty 77. Režim ale na ni nechtěl zbytečně upozorňovat - doma a především v zahraničí, volil tedy cestu vykonstruovaných procesů a signatáře kriminalizoval. Výsledkem byla obvinění z toxikománie a vysoké tresty,“ říká historička.

Program se stále vyvíjí. Všechny aktivity, koncepci a novinky lze sledovat na stránkách www.festivalsudety.cz.