e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

15. listopad: Den bez dluhů

publikováno: 12.11.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Lucie Janoušková

Sdílet: facebook twitter google+

Mezinárodní vzdělávací akce Den bez dluhů, která se v České republice uskuteční vůbec poprvé 15. listopadu, nabídne Horkou linku pro každého, kdo má jakýkoli dotaz týkající se dluhů a způsobů, jak je splácet.  Poradci na lince čekají také dotazy ohledně exekucí a splátkových kalendářů dle možností dlužníků. Ve čtvrtek 15. listopadu od 8,00 do 18,00 hodin mohou lidé své dotazy anonymně volat zdarma na číslo 800 720 100.

Počet zadlužených osob a lidí, kteří nejsou schopni své dluhy splácet, se v ČR neustále zvyšuje. Objem pohledávek se letos - ve srovnání s rokem 2011 - zvýšil o 11 procent. Den bez dluhů chce upozornit na tento nebezpečný trend, který bude podle odborníků nadále pokračovat, a nabídnout lidem pomoc při řešení dluhů. “Všem, kteří mají problémy s dluhy, jsme připraveni poradit. Lidé často netuší, že existuje možnost rozložení dluhu na splátky podle reálných finančních možností dlužníka, že dohoda je možná. Dluhy se totiž dají vyřešit i takzvanou smírnou cestou, aniž by muselo dojít k exekuci, která je často pro zadluženého člověka a jeho rodinu likvidační,” vysvětluje cíle Dne bez dluhů Vítězslav Kus, obchodní a marketingový ředitel společnosti KRUK International s.r.o., která se na vzdělávací akci k posílení finanční gramotnosti v ČR podílí.

Nejvíce zadlužených osob má podle údajů společnosti KRUK International bydliště v Moravskoslezském kraji (12,84%), druhá největší skupina osob pochází z kraje Ústeckého. Nejen z těchto oblastí poradci na Horké lince Dne bez dluhů očekávají mnoho dotazů. “Obdržel jsem dopis od soudu, mohu exekuční proces nějak zastavit? Mohu své dluhy “sloučit” a řešit je jen s jednou společností? Co mám dělat, když na splácení dluhu nemám peníze? Dá se dluh splácet měsíčně, a jaká je nejnižší možná částka? To jsou například otázky, které očekáváme, ale i dotazy ohledně terminologie. Lidé často netuší, co si mají vlastně pod jednotlivými pojmy představit,” upřesňuje Vítězslav Kus.

Kromě bezplatných konzultací na Horké lince nabídne Den bez dluhů také kalkulačku domácího rozpočtu, novou webovou stránku a další aktivity. Den bez dluhů chce poukázat také na český nešvar – neetické navyšování dluhů o poplatky pro právníky a exekutory, které bývají pro dlužníka často likvidační. Upozorní také na sociální a ekonomické dopady rostoucího počtu zadlužených osob a insolvenčních návrhů v České republice. Den se úspěšně koná také například v sousedním Polsku, kde má už čtyřletou tradici nebo v Rumunsku.