e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

II. Ústecká noc literatury: německé knižní hity česky

publikováno: 12.11.2009, kategorie: Zajímavosti, autor: Tereza Šimůnková

Sdílet: facebook twitter google+

Tento pátek 13. listopadu proběhne v ústecké Severočeské vědecké knihovně druhá česko-německá noc literatury. Německé knižní bestsellery budou čteny v českém překladu. Zájem o literaturu naživo potvrdil už loňský premiérový ročník akce, který přitáhl na sto padesát návštěvníků.

Ředitelka pořádajícího Collegia Bohemica Blanka Mouralová doufá, že letošek naváže na loňský úspěch: „Loňská noc literatury zůstala v Ústí nad Labem v paměti jako neobvyklý zážitek živé literatury na nevšedních místech kulturního domu. Návštěvnost byla velmi dobrá a posluchači i předčítající herci se viditelně bavili.“

Letošní čtení se nebude konat v kulturním domě, ale v jedné z nejkrásnějších ústeckých staveb - ve vile Hanse Weinmanna, kde nyní sídlí Severočeská vědecká knihovna.

K poslechu budou úryvky ze satiry Thomase Brussiga na život ve východním Německu a období po pádu berlínské zdi „Helden wie wir“ („Hrdinové jako my“, česky 2000), ve které mladý spisovatel sjednotí rozdělený Berlín. Tato parodie na vývojový román byla jednou z prvních významných literárních reakcí na sjednocení Německa a brzy po vydání se stala bestsellerem. Osudy lidí z bývalé NDR v 90. letech se zabývá i kniha devětadvaceti příběhů „Simple Storys - Ein Roman aus der ostdeutschen Provinz“(„Obyčejný storky - Román z východoněmecké provincie“, česky 2003), jejímž autorem je zřejmě mezinárodně nejúspěšnější prozaik současného Německa, rodák z Drážďan Ingo Schulze. Tvorbu oceňované berlínské spisovatelky Judith Hermannové přinese ukázka z její druhé povídkové knihy „Nichts als Gespenster“ („Nic než přízraky“, česky 2005). V románu Bernharda Schlinka „Der Vorleser“ („Předčítač“, česky 2008) naváže patnáctiletý školák milostný vztah s o dvacet let starší ženou, aby po letech přišel na její pečlivě skrývané tajemství z války. Dílo si získalo pozornost nejen ve své knižní, ale také filmové podobě.

Od 21 hodin bude promítán snímek podle stejnojmenného románu Michela Houllebecqa „Elementární částice“ (2006), v němž hlavní role ztvárňují německé filmové hvězdy současnosti: Moritz Bleibtreu (Baader-Meinhof Komplex), Franka Potente (Lola běží o život) a mladý televizní provokatér Christian Ulmen.

II. Ústecká noc literatury se koná v rámci 11. Dnů české a německé kultury. Dny české a německé kultury jsou největší pravidelnou přehlídkou českého umění v zahraničí. Byly slavnostně zahájeny 19. října v Ústí nad Labem za přítomnosti ministra pro evropské záležitosti České republiky Štefana Füleho a ředitelky Collegia Bohemica Blanky Mouralové. Ve 14 saských a severočeských městech bude do 15. listopadu ke zhlédnutí více než 125 divadelních, hudebních, filmových, literárních, výtvarných a dalších akcí.