e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jirkovské kino končí, provozovatelé nepřežili koronavirovou krizi

publikováno: 12.10.2020, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Kino v Jirkově, které více než dvě desítky let provozovali manželé Kubelkovi, končí. Přesněji řečeno provozovatelé vypověděli nájemní smlouvu s městem. Kino bude v současném provozu do konce letošního roku. Kinařům zlomil vaz propad návštěvnosti při koronavirové krizi.

„O možné výpovědi jsme věděli zhruba měsíc a již se snažíme vzniklou situaci řešit. Uděláme vše pro to, aby občané nic nepocítili a naše kino plynule navázalo na nového provozovatele,“ ubezpečuje starostka Darina Kováčová. Město má prakticky dvě možnosti - buď vypsat výběrové řízení na nového provozovatele nebo předat kino k provozování své organizaci KVIZ, která se stará o kulturní dění ve městě.

Město se snažilo provozovatelům kina pomoci a poskytlo jim letos mimořádnou dotaci 100 tisíc korun, kromě toho pravidelně dotovalo provoz více než 300 tisíci korunami ročně. To ale v letošním krizovém roce nestačilo. Od března do května bylo kino v nouzovém stavu otevřené a i potom se ho týkala mnohá opatření - roušky v sále, rozestupy, zákaz občerstvení. To mnoho diváků odrazovalo a návštěvnost byla nízká. „Po uvolnění zavedených opatření se někteří producenti rozhodli odsunout premiéry nových filmů na později. Tento krok měl za následek ještě hlubší propad návštěvnosti. Zmíněná situace trvá i nadále,“ vysvětlují Kubelkovi.

Podobně už dopadl také teplický hudební klub KNAK, který se uzavřel koncem září.

Foto: Město Jirkov.