e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámek Červený Hrádek otevře přes zimu interaktivní výstavu

publikováno: 12.10.2017, kategorie: Pro děti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Interaktivní archeologická výstava, na které není zakázáno dotýkat se exponátů, ale naopak přikázáno vše vlastnoručně vyzkoušet, se otevře během zimní sezóny na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Poprvé se na ni můžete přijít podívat v sobotu 21. října během výlovu zámeckého rybníka.

Zajímá vás, jak řezaly pravěké kamenné nože a zda je vůbec možné pokácet strom kamennou sekerou? Jak namáhavé asi bylo namlet si ručně hrst mouky? Nebo si jen utkat pruh látky, abyste v zimě nezmrzli? Víte, jak fungoval nejstarší soustruh? Prošli jste se někdy ve středověkých botách po kamenné podlaze? Víte, jak vypadá opravdový pergamen? A zvládli byste vytvořit iluminaci jako z pravé kroniky? Napadlo vás někdy, jak pracné bylo ručně razit mince? Nebo vyrobit pevnou, dobře padnoucí zbroj spojením tisíce drobných kroužků? A jaké by bylo stát se středověkým rytířem, který svým dřevcem v turnaji sráží jednoho soka za druhým? Trefili byste vůbec svůj cíl ze hřbetu koně?

Přijďte na zámek Červený Hrádek a přeneste se na chvíli pomocí stroje času do minulosti. Výstava Stroj času bude slavnostně zahájena v sobotu 21. října ve 13,00 hodin během zakončení turistické sezóny na Červeném Hrádku. Přístupná bude až do 4. února 2018. Více o zámku a otevírací době najdete v Destinacích.