e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 14. až 16. října

publikováno: 12.10.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Na půlku října bude tedy o víkendu pěkně živo! Čtyři pozvánky na dny archeologie – každý s jiným tématem, oslavy Karla IV. v Žatci, prohlídka zámeckého parku, burčáková slavnost, slovenské slavnosti.... 

Burčáková slavnost 
V sobotu 15. října pořádá Vinařství Chrámce na Mostecku burčákovou slavnost. Vinařství bude otevřeno od 8,00 do 18,00 hodin. Kromě ochutnávání burčáku i moštu z bílých i modrých hroznů se můžete vydat na prohlídku vinařství i s průvodcem, děti čekají úkoly a hledání pokladu svatého Václava. Parkování a vstup zdarma.

Zakončení turistické sezóny v Dolním Poohří
Stejně jako letošní turistická sezóna v Dolním Poohří začala, tak také skončí – tedy s císařem Karlem IV. Návštěva Karla IV. v Žatci v sobotu 15. října uzavře sérii akcí, kterou Destinační agentura Dolní Poohří připomínala 700. výročí králova narození a jeho význam v regionu podél Ohře. Tomuto tématu se věnuje i nová kniha, kterou agentura na oslavě pokřtí. Oslavy začnou v sobotu ve 13,00 hodin a podrobnosti se dozvíte zde

Filmová beseda
V pátek 14. října od 18,00 hodin připravilo kino Hvězda v Kadani film Bezva ženská na krku. Po projekci nové české komedie bude následovat beseda s režisérem Tomášem Hoffmanem a scénáristou Jiřím Vejdělkem. Tato úspěšná autorsko-producentská dvojice má za sebou již divácké hity Ženy v pokušení a Muži v naději.

Den archeologie: Most
Dvoudenní bude letos program vloni úspěšného Mezinárodního dne archeologie v Mostě. V pátek 14. října se program věnovaný druhé světové válce odehraje v areálu děkanského kostela. Začne ve 12 hodin průjezdem vojenské techniky městem a bude pokračovat od 13 hodin ukázkami vojenské techniky a střetem na západní frontě. V sobotu bude probíhat přímo v Oblastním muzeu, a to celý den. I tam se představí vojenské technika a dobové tábořiště, ale podívat se budete moci i do starší historie Keltů a Římanů. Připravena je celá řada přednášek. Podrobný program v článku Mostecké muzeu věnuje archeologii dva dny.

Den archeologie: Březno
Archeoskanzen v Březně u Loun se zapojí do Mezinárodního dne archeologie v sobotu 15. října a tématem bude především experimentování. Návštěvu přislíbila také doktorka Ivana Pleinerová, zakladatelka experimentální archeologie v Čechách, po níž je skanzen pojmenován. Děti čeká kurz pro budoucí archeology. Skanzen bude otevřen od 10,00 do 16,00 hodin a vstupné je dobrovolné. Detaily programu se dozvíte v článku Skanzen v Březně představí experimenty v archeologii.

Den archeologie: Teplice
Teplický Mezinárodní den archeologie bude zaměřen na hudbu. Koná se také v sobotu 15. října, a to od 10,00 hodin na nádvoří Regionálního muzea v Teplicích. Program zahrnuje dílnu pro děti a nejen pro ně, hraní na pravěké hudební nástroje, tvoření štěrchátek, chrastítek a bubínků, pečení pukanců, stavění příbytků, hledání archeologického materiálu v sondě a ukázky keltské kultury. Vstup je zdarma a pokračuje do 15,00 hodin.

Den archeologie: Kadaň
Hlavním tématem mezinárodního dne archeologie v Kadani letos bude archeologie 2. světové války. V sobotu 15. října se můžete těšit na přednášku o výzkumech protiletecké obrany na Mostecku Petra Čecha, který dorazí na obrněném vozidle, a také na ukázky zbraní českých i německých. Indiana Jones sice letos nepřijde, ale poslal svým kadaňským příznivcům alespoň zdravici. Celý program dnes v článku Den archeologie v Kadani: Archeolog přijede na přednášku v obrněném voze.

Poslední prohlídka parku
V sobotu 15. října proběhne poslední komentovaná prohlídka zámeckého parku v Klášterci nad Ohří, a to Stibalova okruhu. Sraz je ve 14,00 hodin u zámecké kašny. Listí již začíná opadávat a Stibalův okruh má převážně jehličnaté dřeviny. Poté bude přes zimu přestávka a pokračovat bude klášterecké infocentrum opět na jaře. Vstupenky na prohlídku s Františkem Kroupou můžete zarezervovat v turistickém informačním centru pod radnicí, nezapomeňte však, že jsou soboty již zavřené a vstupenky si lze vyzvednout maximálně v pátek 14. října do 17 hodin. Vstupné 30 Kč.

Výprava do uhelné pánve
Proměna průmyslové krajiny, hranice mezi ekologií a uměním, prolínání kultury a přírody - taková témata bude odhalovat večer v mostecké Galerii Bunkr. Výtvarný umělec a performer Martin Zet představí videa a komentář z loňské výpravy do Mostecké uhelné pánve. Začátek v pátek 14. října v 18,00 hodin. Podrobnosti o celém projektu se dozvíte z dnešního článku.

Garážový výprodej
Máte doma nepotřebné věci, které by se ale mohly ještě někomu hodit? Tak je prodejte, vyměňte nebo jen darujte a udělejte si místo pro nové! Příležitost budete mít v Žatci v sobotu 15. října. Stačí vyložit své zboží kdekoliv před domem a přihlásit se v žateckém muzeu, které vás zanese do prodejní mapy. Nemáte-li takovou možnost, přineste věci do Staré papírny, pobočky Regionálního muzea v Žatci do komisního prodeje. Bleší trh v muzeu se koná od 10,00 do 15,00 hodin. Informace můžete získat na telefonu 774 350 411.

Slovenský víkend
Seznámit se s kulturou a zvyky našich sousedů, kteří ještě docela nedávno byli našimi spoluobčany, můžete o víkendu v Lounech. V pátek od 17,00 hodin můžete v lounské knihovně vyslechnout přednášku o partnerském městě Lučenec. Hlavní program vypukne v sobotu 15. října v 8,00 hodin, kdy se v rámci farmářských trhů otevřou tématické stánky na Mírovém náměstí. Dorazí také bača s ovcemi a zapojit se můžete do soutěže v pojídání halušek či hodu Jánošíkovým širákem. Od 15,00 hodin se ve sportovní hale koná přátelský zápas v malé kopané Česko-Slovensko. Po celý víkend bude možné ochutnat slovenské speciality v restauracích Caramell, Bowling Nový Svět a U Žida.

Haló, tady duchcovské nádraží
Netradiční návrat do historie, do dob slávy starého duchcovského nádraží, můžete prožít v sobotu 15. října v Duchcově. Ve 13,00 a 14,15 hodin začínají komentované prohlídky, sraz je u železničního přejezdu u rybníka Barbora. Po městě bude přístupno také několik výstav. Od 16,00 hodin začne setkání železničářů a přátel nádraží v Baráčnické rychtě v Nádražní ulici a promítání fotografií s železniční tématikou. Na náměstí legií bude mimořádně otevřen bývalý Klub železničářů s modelem nádraží. Je připraven dětský koutek, speciální perníčky a další. Snahou akce je pomoci zachránit budovu starého nádraží.

Dostih
Cena zimního favorita se pojede v sobotu 15. října mosteckém hipodromu. Program začíná ve 13,00 hodin a návštěvníky čeká celkem osm dostihů. K dispozici bude kyvadlová autobusová přeprava z města zdarma.

Foto: Oblastní muzeum v Mostě.