e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Den archeologie v Kadani: Archeolog přijede na přednášku v obrněném voze

publikováno: 12.10.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Hlavním tématem mezinárodního dne archeologie v Kadani letos bude archeologie 2. světové války. V sobotu 15. října se můžete těšit na přednášku o výzkumech protiletecké obrany na Mostecku Petra Čecha, který dorazí na obrněném vozidle, a také na ukázky zbraní českých i německých. Indiana Jones sice letos nepřijde, ale poslal svým kadaňským příznivcům alespoň zdravici.

Kdo byl na loňské oslavě, ví, že nejváženějším hostem byl legendární archeolog Henry „Indiana“ Jones. Ten se pro letošek boužel omluvil, nicméně natočil alespoň zdravici, protože má své kadaňské opravdu rád. Navíc se s ním můžete potkat při projekci filmu Inidana Jones a poslední křížová výprava. 

Mgr. Petr Čech z Archeologického ústvu AV ČR se zaměří ve své přednášce na výzkumy protiletecké obrany na Mostecku, které jsou z pohledu archeologa nedávnou událostí.

Vstup na akci, která se koná v KD Střelnice v Kadani po celý den, je zdarma.

Program:

9:00 - přednáška Mgr. Petra Čecha „Výzkumy protiletecké obrany 2. sv. války na Mostecku“. Petr Čech přijede lehkým obrněným vozidlem M8 Greyhound, které bude až do 12.30 vystaveno před KD Střelnice.

13:00 - projekce filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava

14:00 - zdravice pana Henryho Jonese Jr. a zahájení programu před KD Střelnice -střelba ze vzduchovky na maketu krajiny s bitvou, prezentace výstroje ČSA 1938, ukázka ručních zbraní ČSA - 2. světová válka, archeologický výzkum s nálezy z 2. světové války – fragment letadla, hrob letce a rekonstrukce jeho stroje, polní kuchyně s gulášem

15:00 - příjezd Wehrmachtu - ukázka výstroje a výzbroje, případně vojenské techniky

17:00 - zdravice Indiana Jonese - ukončení akce

Foto: Oblastní muzeum v Mostě.