e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Revitalizace Terezína může začít

publikováno: 12.10.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Město Terezín získalo první stavební povolení v rámci plánované celkové revitalizace. Na jaře příštího roku se začne pracovat na rekonstrukci objektu Kavalír 2, která zahrnuje jak obnovu zelené střechy, tak i samotného objektu uvnitř. Peníze na rozsáhlou revitalizaci města získalo sdružení právnických osob Terezín – město změny letos v květnu.

Členy sdružení jsou  společně Ústecký kraj a Terezín. Předsedkyní správní rady tohoto sdružení je hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová: „Jsem velmi ráda, že se nám podařilo získat peníze na obnovu tak významného místa, jakým Terezín je nejen v rámci našeho kraje a České republiky, ale i v rámci evropských dějin. Věřím, že revitalizace toto historické místo ještě více zviditelnění v povědomí turistů.“ Již nyní patří Terezín k nejvíce navštěvovaným památkám Ústeckého kraje. Podle výzkumů agentury CzechTourism Památník Terezín navštívilo v loňském roce 417 tisíc lidí. Celková částka, kterou sdružení Terezín – město změny na opravy získalo, činí půl miliardy korun.

„Terezín – projekt oživení historických památek“ se zaměřuje na obnovu čtyř historických objektů v pevnostním městě Terezín, konkrétně objektu Kavalíru 2 včetně jeho zelených střech, dále objektu Retranchement 5, budovy Dělostřeleckých kasáren a bývalé Jízdárny.

Nyní je většina těchto objektů bez využití. Realizací tohoto projektu tak dojde k jejich dlouhodobě udržitelné obnově, oživení a navrácení společenského využití pomocí nových, neveřejných, nekomerčních aktivit,“ řekl ředitel projektu pro oživení historických památek Terezína Samuel Caltík.  
 
Kavalíry byly v minulosti stavěné jako pevné a prostorné jednopatrové budovy s kasematy, které byly součástí obranného pásma terezínské pevnosti a sloužily k nejrůznějším účelům. Ve velkých místnostech fungovala například pekárna se 16 pecemi, které mohly vyrobit až 70 tisíc porcí chleba denně. Ostatní prostory se využívaly jako sklady. Pevnost měla mít tak obrovské zásoby potravin, aby byla schopna uživit 60tisícovou armádu aspoň 3,5 měsíce.

V novodobé historii objekt sloužil již pouze jako skladovací prostor.  Plochy zemních pásů byly využívány jako zahrádky. Obojí přispělo k jeho značné devastaci. Jako jediný z terezínského opevnění je Kavalír 2 zapsán do seznamu nejohroženějších a nevyužívaných nemovitých památek v České republice,“ upřesnil Caltík.

V nově zrekonstruovaném objektu Kavalír 2 bude zřízeno dělostřelecké muzeum, kde se počítá i s pořádáním seminářů zaměřených na 18. století, tj. období pozdního baroka a rokoka s propojením historie vzniku pevnosti Terezín a jeho vojenské posádky.

Cílem projektu na oživení historických památek v Terezíně je především vdechnutí nového života do celého města vybudováním kulturně - vzdělávacího komplexu.