e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ekoshow „Zatočte s elektroodpadem!“ míří opět na Ústecko

publikováno: 12.10.2009, kategorie: Zajímavosti, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Velká ekoshow kolektivního systému ELEKTROWIN „Zatočte s elektroodpadem!“ zavítá ve dnech 12. až 23. října do osmi vybraných měst Ústeckého kraje. Lidé v Jirkově, Chomutově, Klášterci nad Ohří, Kadani, Žatci, Roudnici nad Labem, Duchově a Litvínově dostanou příležitost zbavit se jednoduše již nepotřebných elektrospotřebičů jejich odložením do kontejneru, který bude přistaven speciálně pro tento účel na dobře přístupném místě.

Velká ekoshow s mobilním informačním centrem odstartovala 22. dubna 2009 s cílem navštívit celkem 80 měst ČR. Do konce června již zavítala do 45 měst šesti krajů republiky. Lidé při ní vyčistili své domácnosti od více než 35 tun starých elektrospotřebičů – přesně předali ke zpětnému odběru, a tedy k recyklaci či odborné likvidaci 35 260 kg elektroodpadu. Od září, po prázdninové pauze, už zase „zatáčejí“ s elektroodpadem v dalších městech.

Projekt je soutěžní, rozhodujícím kritériem je množství odevzdaných spotřebičů v přepočtu na jednoho obyvatele. Tři nejúspěšnější města budou ve finále odměněna. Poslední ekoshow v letošním roce se uskuteční 27. října. Pak také budou známi vítězové.

Nový projekt ELEKTROWINu „Zatočte s elektroodpadem!“ není však jen výzvou, aby se lidé jednorázově zbavili již nepotřebného elektrozařízení, ale snaží se je prostřednictví infocentra učit a motivovat, aby i v budoucnu nakládali s domácími vysloužilci ekologicky a nevhazovali je coby nebezpečný odpad do popelnic. V infocentru se také mohou dozvědět vše o významu a přínosu recyklace. Speciální edukační blok je k dispozici školám.

Přehled konání ekoshow Zatočte s elektroodpadem v jednotlivých městech 
- pondělí 12. říjen Jirkov Náměstí Dr. E. Beneše
- úterý 13. říjen Chomutov Náměstí 1. Máje
- středa 14. říjen Klášterec nad Ohří plocha před kulturním domem
- čtvrtek 15. říjen Kadaň Mírové náměstí
- pátek 16. říjen Žatec Náměstí Svobody
- středa 21. říjen Roudnice nad Labem Karlovo náměstí
- čtvrtek 22. říjen Duchcov Náměstí Republiky
- pátek 23. říjen Litvínov Náměstí Míru