e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounští teenageři dostanou do ruky micro:bit

publikováno: 12.9.2019, kategorie: Pro děti, autor: Dagmar Kučerová

Sdílet: facebook twitter google+

Lounská knihovna chystá projekt Micro:bit, jehož cílem je podpořit tvořivost žáků a podnítit zájem o techniku a digitální technologie. Od letošního podzimu nabídne teenagerům objevování možností, které nabízí miniaturní počítač micro:bit.

V rámci pravidelných setkání a neformálních aktivit v prostorách knihovny tak vznikne nejen doplněk výuky programování na základních školách s využitím micro:bitu, ale především se dětem nabídne příležitost poznat, jak vlastně dnešní technika funguje. V rámci těchto neformálních aktivit si zájemci zapůjčí micro:bit, seznámí se s jeho možnostmi a zkusí s ním vymýšlet a vytvářet vlastní projekty.

„Projekt vznikl z iniciativy Univerzity Palackého v Olomouci a Nadačního ústavu regionální spolupráce. Základní idea projektu je jednoduchá – projektování s počítačem micro:bit nabídneme dětem, které pod vedením lektora mohou objevovat, k čemu všemu se dá taková technika použít. Vytvoříme tedy sdílený prostor, kde děti v rámci připravených aktivit budou pracovat tak, aby měly příležitost programovat, spolupracovat a komunikovat,“ vysvětluje Mgr. Dagmar Kučerová, ředitelka lounské knihovny.

A co je to micro:bit? Jde o mikropočítač orientovaný především na školní mládež ve věku 11 až 12 let, který vznikl v britském univerzitním prostředí jako platforma, umožňující školákům základní seznámení s touto technikou. Díky své promyšlené konstrukci a solidní podpoře ze strany velkých firem má šanci stát standardem technické výuky u této věkové kategorie. Vejde se do kapsy, protože se jedná o destičku 5 × 4 cm, ale přesto zvládá celou řadu činností – na jednoduchém displeji zobrazí výsledek práce, pozná, že s ním třesete, dovede poslat zprávu jinému micro:bitu a samozřejmě umí komunikovat s PC nebo notebookem. Po doplnění vnějšími obvody může micro:bit měřit fyzikální veličiny, sbírat data nebo ovládat rozličné akční členy (elektromotorky, serva atd.) Zájemce s ním tedy může podnikat první kroky při poznávání internetu věcí.

Foto: Aruld, Commons Wikimedia.