e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 14. až 16. září

publikováno: 12.9.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Dvě hornické poutě a jedna Mariánská – to jsou pozvánky do Bíliny, Jirkova a Mariánských Radčic. K tomu přidáme i zajímavé programy na památkách v Lounech, Žatci nebo v chomutovském muzeu a dvě noční dobrodružství pro děti.

Den horníků na Kyselce
Areál Lázní Kyselka bude v sobotu 15. září patřit Bílinské slavnosti nebo-li tradičnímu Dni horníků. Bohatý program, jehož partnerem jsou Severočeské doly, a.s., bude probíhat na několika scénách. Uslyšíte třeba Annu K., Honzu Křížka nebo kapelu Mňága a Žďorp. Vstup je bezplatný. Program celého dne najdete v článku Bílina oslaví Den horníků na Kyselce

Dny evropského dědictví
Také tento zářijový víkend pokračují Dny evropského dědictví a otevřou se další historická sídla a památky. Některé budou přístupné zdarma - jako třeba v Žatci či Lounech, zámky v Duchcově, Stekníku či Ploskovicích pak nabídnou rozšířené prohlídky. Podrobnosti se dozvíte v článku O víkendu otevřou další památky při Dnech evropského dědictví

Žatecké dvorky
Velmi originální průběh budou mít letos Dny evropského dědictví v Žatci. Během soboty 15. září se po celém městě otevřou dvory a dvorky historických domů a v každém z nich návštěvníky bude čekat tématický kulturní program - módní, pivní, řemeslný, filmový... Jejich přehled najdete v článku Program Žatecké dvorky oživí zákoutí města

Probouzení lva
Netradiční prohlídky výstav ke 100. výročí vzniku republiky přichystala oblastní muzea v Chomutově, Mostě a Lounech. Hrané příběhy ve stylu živých obrazů nazvané Probouzení lva odstartuje v sobotu 15. září Chomutov. Prohlídky v muzeu začínají každou půlhodinu od 10,00 do 16,00 hodin. Více o prohlídkách v článku Tři muzea budou probouzet českého lva. O výstavách v Chomutově se dočtete zde

Půlmaratón
V Ústí nad Labem v sobotu 15. září startuje jeden z oblíbených půlmaratónů. Startuje na Mírovém náměstí a běží se podél řeky Labe i městem. Start je v 15,00 hodin a startovné aktuálně 1200 korun. Součástí programu je také rodinný běh na 3 kilometry okolím náměstí, který startuje ve 13,30 hodin a startovné je 200 Kč dospělý a 50 Kč děti. Závodit budou také ruční kola, studenti v Rektorském běhu a připraven je charitativní běh pro neziskovky.

Mariánská pouť
V Mariánských Radčicích na Mostecku se konají v sobotu 15. září poutní slavnosti. Začínají v 10,00 hodin mší v kostele Panny Marie Bolestné. Během dne vystoupí dechovka Mostečanka, fakír, harmonikář, zahraje Pepa Štross, kapela Buráci, Valdštejnští trubači, Olga Lounová a Vladimír Hron, pro děti bude připravena dopoledne pohádka. Od 10,00 do 17,00 hodin bude otevřena historická scéna s rytířskou zbrojnicí, turnajem pro děti a dobovými hrami. Program zakončí v devět hodin ohňostroj. Po celý den stánky, pouťové atrakce a projížďky na koních.

Úklidový den
V sobotu 15. září se koná největší celosvětový úklid v historii naší planety. Připojíte se také? Informace můžete získat v článku nebo na webu www.uklidmecesko.cz.

Farmářský trh
V pátek 14. září můžete v Žatci na náměstí Svobody nakupovat od regionálních farmářů a výrobců. Trh se koná od 8,00 do 15,00 hodin.

Hasičský den
Žatečtí dobrovolní hasiči pořádají v sobotu 15. září od 10,00 hodin Den otevřených dveří SDH Žatec. Koná se v prostoru dobrovolných hasičů v areálu Nemocnice Žatec, akce končí ve 13,00 hodin.

Za Masarykem
Mostecké muzeum pořádá v sobotu 15. září výlet do Lán, kde navštívíte sídlo prvního československého prezidenta, jeho muzeum i krásný park s palmovým skleníkem s výstavou. Vše se dozvíte v článku

Hornická pouť
Nejen v Bílině, ale také v Jirkově bude velká hornická pouť, která letos slaví 50. výročí. Program se bude odehrávat v centru města v sobotu 15. září. Už od 8,00 do 12,00 hodin budou v Kostelní ulici farmářské trhy, v poledne odstartuje program na Folkové scéně u Jirkovského divadla, kde zahraje Pepa Štross, Makovec, AG Flek, Album a další. Hlavní scéna bude patřit Haně Zagorové, kapelám Wohnout a Dymytry, vrcholem programu pak bude ve 20,30 hodin kapela Olympic.

Strašidelná lanovka
Na Klínech v Krušných vás opět budou na lanovce vozit duchové a strašidla. Akce se tentokrát natáhne na dva dny – pátek 14. a sobotu 15. září. Po oba dny se začíná ve 20,00 hodin. Vstupné dospělí 130 Kč, děti 90 Kč, jízdenky se prodávají on-line na www.kliny.cz.

Než vyjde Večernice
Další večerní pohádkovou akci pořádá Zálesák Most, také v sobotu 15. září, a to od 20,00 hodin u koupališti pod Resslem. Děti čeká procházka nočním pohádkově strašidelným lesem. Pohádková brána bude otevřena do 21,30 hodin, na konci cesty vás čeká táborák s kytarou a opékáním. S sebou baterku a něco k opékání, startovné 20 Kč.

Pivní slavnosti
V areálu pivovaru Zíchovec v Lounech (čtvrť Zahradní město u obřího kola) se v sobotu 15. září konají pivní slavnosti. Areál se otevře návštěvníkům v 10,00 hodin, na dopoledne je připraven program pro děti, šermířské vystoupení, od 12,00 hodin pak hudební produkce. Po celý den budou probíhat prohlídky pivovaru, vstup je zdarma.

Vtelenská pouť
Ve Vtelně u Mostu se o víkendu koná pouť, probíhat bude v areálu bývalé školky v sobotu 15. září od 13,00 hodin. Děti čeká pirátský program, zahraje živá hudba, dorazí motorkářský gang Divočáci Vtelno, chybět nebude občerstvení, zábava a atrakce pro děti.

Oslava vzniku republiky
V rámci Dnů evropského dědictví v sobotu 15. září lounské muzeum s dalšími organizacemi připravuje velkolepou akci, na kterou přijedou rakousko-uherští zdravotníci, legionáři, prvorepublikoví vojáci i prezident Masaryk. Hlavní program začne v 10,00 hodin na Mírovém náměstí. Podrobný program najdete v našem Speciálu Historické osmičky.

Kolem Vlčího hřbetu
Dyklistický závod v nádherném prostředí Krušných hor – je to další díl Poháru Peruna Kolem Vlčího hřbetu. Jede se v sobotu 15. září v obci Mariánská nad Jáchymovem. Je určen pro všechny milovníky horských kol, pro dospělé i děti, pro zkušené bikery i začátečníky, ale hlavně pro všechny, kdo si chtějí aktivně užít krásný den v přírodě. Trasa pro mladší 18 let měří 20 km s mírným převýšením a střední náročností, pro starší 30 km, dětské kategorie pak v okolí obce. Start v 9,00 hodin, přihlášky a informace o tratích na www.pohar-peruna.cz.

Pirátský den
Děti jsou zvané do Krupky, kde se v sobotu 15. září v restauraci na Střelnici koná Pirátské putování za pokladem krupského kupce. Prezentace malých závodníků je od 13,00 hodin, výprava startuje ve 14,00 hodin. Následovat bude hudební produkce, opékání buřtů a vyhodnocení soutěží a masek a samozřejmě rozdělení pokladu. 

Zombie na zámku
Na zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku zaútočí v sobotu 15. září zombící. Strašit vás budou od 17,00 do 22,00 hodin na netradičních prohlídkách s divadlem Z Bendy, kapelou Blues Gin a ohňovou show. Vstupné je dobrovolné.

Den obce Želenice
V sobotu 15. září oslaví Želenice na Mostecku svůj den. Program bude probíhat od 13,00 hodin na sportovním stadionu. Vystoupí kapely Bourbon Acoustic a PDF. Kromě toho je připravena výstava dobových fotografií Želenic a Liběšic, karikaturista, kolotoč, skákací hrad, trampolína, malování na obličej a stánky.

Slavnosti cibule
Tradiční oslava sklizně cibule ve vyhlášené pěstitelské oblasti na Kadaňsku se koná v Račeticích v sobotu 15. září. Program potrvá od 10,00 hodin až do večera. Čekají vás samozřejmě cibulové dobroty i pivo, vaření s restauratérkou Věrou Bauerovou, přehlídka zemědělské techniky, soutěže, jarmark. Vystoupí také několik kapel. V případě deště nezapomeňte na gumáky! Vstup je zdarma.

Proboštovské slavnosti
Proboštov na Teplicku oslaví v sobotu 15. září 17. výročí vysvěcení znaku a praporu obce. Program bude probíhat v areálu Pohodlíčko a začne ve 14,00 hodin průvodem obcí ke 100 letům republiky. V programu se představí děti z místních škol v programu 100 let historie zábavy Československa a společnost Petra Stolaře Stolart. Hrát bude Krušnohorská dudácká muzika a Pavel Houfek a přátelé, Timbre Music a Timmy White. Večer program končí průvodem ke kaplička a ohňostrojem.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: pixabay.com.