e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dny evropského dědictví pokračují druhým víkendem

publikováno: 12.9.2017, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Také následující víkend 16. a 17. září se připojí další města a památkové objekty ke Dnům evropského dědictví, které zpřístupňují netradiční místa a dávají možnost nahlédnout do památek zdarma. Tentokrát vás pozveme do Chomutova, Jirkova, Loun, Žatce a na zámek Stekník.

Chomutov
Zoopark Chomutov se připojuje v areálu skanzenu Stará Ves v sobotu 16. září. Proběhnou ukázky dobových řemesel, ochutnávka vín, zahraje cimbálová muzika, představí se soubor Skejušan, ve mlýně si prohlédnete výstavu kreseb Jiřího Wintera Neprakty a spousta další zábavy. Děti si zahrají dobové hry našich předků, ochutnají medové perníky a mnohé se naučí. Během akce se můžete těšit na přednášky na témata vývoj hračkářství v Krušných horách, historie Červeného hrádku, lidová architektura na Chomutovsku a vývoj zemědělství v Krušnohoří. Otevřeno od 10,00 do 17,00 hodin, o vstupném pořadatel neinformuje.

Jirkov
Jirkov se připojí k akci následující víkend v neděli 17. září. Na zámek Červený Hrádek, do kostela sv. Jiljí, na městskou věž a do historických sklepů jsou všichni zváni zdarma. Budou přístupny i výstavy v městské galerii. Vše od 10,00 do 17,00 hodin.

Louny
V sobotu 16. září se konají od 10,00 do 16,00 hodin Dny evropského dědictví v Lounech. Zdarma můžete vystoupat na věž kostela svatého Mikuláše, navštívit Oblastní muzeum v Lounech, podívat se do Žatecké brány, Muzea zkamenělý les (12,00 – 15,00 hodin), budovy sokolovny, kostela Církve československé husitské a kostela Českobratrské církve evangelické. V rámci doprovodného programu bude na Mírovém náměstí probíhat od 10,00 do 14,00 hodin kulturně – historické pásmo Schwarzenberské Lounsko a v 17,00 hodin komentovaná prohlídka historického centra města Loun. Oblastní muzeum také nabízí i doprovodný program.

Zámek Stekník
V rámci letošních Evropských dnů kulturního dědictví zámek Stekník připravil o víkendu 16. a 17. září kromě komentovaných prohlídek také projekci Pohledem zpět věnovanou 20. výročí zámku pod správou Národního památkového ústavu. Sobotní program bude obohacen o sraz amerických historických automobilů muzea JK Classics Lužná u Rakovníka. Spanilou jízdu tyto legendy automobilové historie zakončí v zámecké zahradě v 15,00 hodin. Začátek projekcí vždy v půl, prohlídky interiérů v celou hodinu. Vstupné se platí jako na běžné prohlídky.

Žatec
Zřejmě nejbohatší program připravuje město Žatec, respektive zdejší regionální muzeum. Nabídka otevřených objektů i doprovodných programů je zde tak pestrá, že se vyplatí vyhradit si na Žatec celý den. Podrobný program najdete v článku Pestrý celodenní program nabídnou Dny evropského dědictví v Žatci.

K vyhledání jednotlivých památek můžete použít náš vyhledávač destinací