e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatec se na jeden den otevře návštěvníkům

publikováno: 12.9.2016, kategorie: Památky, autor: Regionální muzeum Žatec

Sdílet: facebook twitter google+

Pestrý program po celém městě nabídnou Dny evropského dědictví v Žatci, které na sobotu 17. září od 9,00 do 17,00 hodin připravuje Regionální muzeum K. A. Polánka. Návštěvníci ale nebudou vítáni jen v budovách muzea, po Žatci se otevře mnoho zajímavých míst, v programu je cyklojízda, fler jarmark, živé šachy, výstava hub...

Protože letošním národním tématem Dnů jsou „Památky a komunity“, oslovilo muzeum jsme žatecké spolky, organizace a další, aby připravily ve zpřístupněných objektech svoje prezentace. 

V zahradě hlavní budovy muzea v Husově ulici bude v případě pěkného počasí v 10,00 hodin odstartován cyklozávod Za památkami tentokrát na kole, podrobnosti v samostatném článku. Po celý den bude v hlavní budově vystavovat svoje výrobky Domov pro seniory v Žatci.

Křížova vila nabídne od 11,00 hodin vernisáž výstavy k 65. výročí 11. stíhacího pluku v Žatci, kterou připravuje ve spolupráci se Svazem letců, 24. odbočkou, Žatec, a v průběhu celého dne můžete v zahradě vidět v akci modely leteckých modelářů. Ve velkém sále vily se svým programem představí Československá obec legionářská.

V pobočce muzea ve Staré papírně v bude od 10,00 do 15,00 hodin probíhat Flér jarmark, na němž se představí přibližně 30 řemeslníků a prodejců a v multifunkčním sálu bude připravena malá tvůrčí dílna pro děti.

V obřadní síni žatecké radnice se uskuteční v době od 9,00 do 15,00 šachový turnaj ŠK Magic Žatec a dva nejúspěšnější účastníci sehrají v 16,00 „živé šachy“ pro veřejnost přímo na šachovnici na náměstí Svobody před morovým sloupem. Ve vestibulu radnice připravují svoje taneční vystoupení Roztančená kolečka ze Žatce.

Letos budou mít zájemci úplně poprvé možnost navštívit objekt č.p. 10 vedle bývalé České spořitelny, kde si mohou prohlédnout jeho nejstarší část, sklepy se dvěma gotickými portály. V průjezdu domu jsou pozoruhodné kované klasicistní dveře, kterými se dříve vstupovalo do vedlejšího traktu objektu. Členové žateckého Fotoklubu připravili do průjezdu malou výstavu svých fotografií.

V městském divadle ve Dvořákově ulici na vás čeká mimořádná prohlídka Brázdovy opony a prezentace výrobků Seniorcentra, Základní škola speciální ve Dvořákově ulici připravila Den otevřených dveří a výstavu výtvarných prací svých žáků. Překvapení očekávejte v Muzeu Homolupulů, které je umístěno v tzv. husitské baště.

Otevřená bude i synagoga. Zde se představí Základní umělecká škola Žatec. Od 10,00 do 15,00 budou hrát, zpívat, tančit a vystavovat svoje výtvarná díla žáci i učitelé této školy.

Občerstvit se můžete v restauraci U zlatého beránka nebo v nedávno otevřeném klubu Budík. Zlatý beránek zpřístupní k prohlídkám svoje sklepy a o. s. Mosty připravilo pro návštěvníky speciální program. 

V klubu Budík na vás čeká nabídka pestrého sortimentu čajů a na předzahrádce hudební akce - Jam session žateckých muzikantů. 

V Kněžské bráně můžete vidět prezentaci Dětského domova v Žatci - výrobky dětí, např. bižuterii, látkové květiny, obrázky, ale i pečivo a děti mají připraveno i několik písniček.

V děkanském kostele Nanebevzetí P. Marie se zaposloucháte do varhanní hudby v podání Miroslava Rysky. Vystoupat můžete na kúr, kde si prohlédnete varhany a varhaník vám vysvětlí principy hry na tento nástroj.

Do kuželny TJ Lokomotiva Žatec u autobusového nádraží (za bývalou Střelnicí, č.p. 617) si můžete přijít zahrát kuželky, k Černému orlu kousek odtud zajít na výstavu hub připravenou Houbařským spolkem, nebo navštívit žateckou Sedmikrásku v č.p. 150, která k příležitosti EHD připravuje den otevřených dveří a překvapení pro rodiče s dětmi. Projít do centra můžete nově zrekonstruovaným prostorem průchodu mezi autobusovým nádražím a Obloukovou ulicí, který bude pro tuto příležitost otevřen.

Kdo se bude chtít podívat na Žatec z ptačí perspektivy, může vystoupat na věž radnice či Pivní maják. Chrám chmele a piva nabídne kromě bezplatného průlezu komínem také možnost občerstvit se specielním pivem, svatováclavským ležákem, jehož výčep bude zahájen právě k příležitosti EHD.

Vstupné na většinu míst bude zdarma, všechna místa, kde se bude při EHD 2016 v Žatci něco dít, budou označena modrými vlajkami.

Podrobný program najdete na www.muzeumzatec.cz.