e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Cumbajšpíl přiveze na chomutovské nádraží skvělý hudební výběr

publikováno: 12.9.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Petr Karásek

Sdílet: facebook twitter google+

V pěti zářijových večerech proběhne v Chomutově již 13. ročník nezávislého festivalu Cumbajšpíl organizovaného občanským sdružením Kuprospěchu a jeho partnery. Hudební akce se již několik let zaměřuje na oživování netradičních atmosférických míst. Letos se potřetí koná na chomutovském hlavním vlakovém nádraží a vypukne v pátek 16. září.

Programově je Cumbajšpíl tradičně zaměřen na hudebníky z české i německé části Krušnohoří, které doplňují zajímaví hosté. "Festival Cumbajšpíl zůstává neziskovou akcí, která každoročně aktivizuje místní komunitu umělců a hudebních fanoušků na obou stranách hranice. Stejně jako dříve bývalé městské lázně se i opuštěné nádražní budovy ukázaly být místem, které umocňují hudební zážitky," řekl k tomu za Kuprospěchu Petr Karásek, hlavní dramaturg a organizátor festivalu. Jeho slova potvrzuje i výše vstupného, které bude činit 50 Kč na druhý večer 17. 9. a  70 Kč na všechny ostatní. Karásek připomněl, že návštěvníci akce by měli dbát vlastní bezpečnosti a nevstupovat do prostor Českých drah k tomu zapovězených.  

Každý z večerů přinese jinou dramaturgii. Na diváky tak čekají Please The Trees, Mortal Cabinet, v Berlíně usazení Fiordmoss, stálí hosté Meniak z Chemnitzu a také hiphopové formace včetně Prago Union a čeští i němečtí DJ´s.   

Program:

Pátek 16. 9.
První den festivalu chceme pozvat především na indierockové Please The Trees, jejichž aktuální deska Carp je nominována na prestižní cenu Vinyla. Dalším lákadlem je exkluzivní vystoupení nového hudebního projektu Mortal Cabinet, jenž v sobě spojuje tři kontroverzní osobnosti české nezávislé scény, zpěváka Samira Hausera ze skupiny Vanessa, průkopníka českého blackmetalu Františka Štorma z kapely Master´s Hammer a rapera Řezníka.

Sobota 17. 9.
Druhý den festivalu se nese v bezpočtu stylů elektronické taneční hudby pod taktovkou místního kolektivu Ara Company a jeho hostů, mj. i z německého Chemnitzu.

Pátek 23. 9.
Třetí den festivalu zveme na propojení dvou nesporných kultů české hudební scény, pionýry českého hiphopu WWW doprovázené legendárnímu bubeníkem Pavlem Fajtem či na stálici festivalu, německé Meniak a naději české elektroniky, duo Space Love.

Sobota 24. 9.
Čtvrtý den festivalu je určen pro fanoušky hiphopu a rapu, kromě řady místních hudebníků se diváci mohou těšit především na formaci Prago Union.

Pátek 30. 9.
Poslední den festivalu chceme upozornit především na v Berlíně žijící Fiordmoss, jejichž mix folku a ambientní elektronické hudby si získal věhlas i daleko za hranicemi ČR či na dynamickou taneční formaci z Lipska, The Sonic Boom Foundation.