e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Litoměřické vinobraní

publikováno: 12.9.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Desítky stánků s vynikajícím burčákem, starodávná řemesla, sedm pódií včetně historické scény, rozmanitý kulturní program na náměstí i na nádvoří hradu, kam ve 13 hodin zavítá sám král Karel IV. s družinou. To vše vás čeká v pátek a sobotu 19. a 20. září v Litoměřicích, v rámci Litoměřického vinobraní.

Rekordní čtyři stovky účinkujících a celkem 106 hodin zábavy. Zatím nejrozsáhlejší koncepci v novodobé historii datované rokem 2009, kdy bylo zrušeno vstupné, slibuje letošní ročník Litoměřického vinobraní.

K již stálým scénám na Mírovém a Dominikánském náměstí přibudou scény na nádvoří hradu, divadla, na Kostelním a Lodním náměstí. „Díky tomu dostanou větší prostor orchestry, kapely či divadelní spolky, které působí přímo v Litoměřicích, což nás velmi těší,“ podotkla ředitelka Městských kulturních zařízení Litoměřice Věra Kmoníčková, jež slibuje, že opět půjde o pohodovou akci vhodnou pro celou rodinu.

Ani letos nebude chybět průvod Karla IV. a jeho královské družiny. Kdo by měl zájem připít si přímo s císařem číší vína, má možnost tak učinit na nádvoří hradu, kam i letos král ve 13 hodin zavítá, aby zkontroloval, jak se konšelé starají o jeho majetek. Ve 13.45 pak vyrazí s královnou a celou družinou na Mírové náměstí, kde se úderem 14. hodiny rozezní zvony vítající celou družinu. Ani po odjezdu krále však program na nádvoří hradu neskončí, ale probíhat bude stejně jako na dalších šesti scénách až do pozdních večerních hodin.

Na své si opět přijdou děti. „Připraveny pro ně budou v ulici Máchovy schody projížďky na koních, nafukovací skákadla, aquazorbing, pod galerií strašidelné sklepení a na parkovišti U Hvězdárny klasické pouťové atrakce,“ vyjmenovala místa určená hlavně nejmenším návštěvníkům vinobraní ředitelka Kmoníčková.

Podrobný program najdete na webu www.vinobranilitomerice.cz.