e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chytré hlavy získají další dva milióny od Vršanské uhelné

publikováno: 12.9.2014, kategorie: Vzdělávání, autor: Liběna Novotná

Sdílet: facebook twitter google+

Pátý ročník grantového programu Chytré hlavy pro Sever, který na jaře opět vyhlásila Vršanská uhelná, má své vítěze. O těch tentokrát rozhodovalo také hodnocení odborné pedagogické veřejnosti v podobě školních známek. Nejlepší „vysvědčení“ získaly projekty Základní školy Most, Zdeňka Štěpánka 2912 a Podkrušnohorského gymnázia Most. Společně s dalšími čtyřmi vybranými školami si rozdělí dva milióny korun.

„Máme radost, že výrazně zabodovaly projekty z přírodovědného oboru. Dokládá to zájem a snahu škol zatraktivnit předměty, které se obvykle popularitě u žáků a studentů netěší, fyziku, matematiku, biologii,“ řekl Vladimír Rouček, generální ředitel Vršanské uhelné. Těžební společnost ze skupiny Czech Coal tak během uplynulých 5 let podpořila vzdělávání v okrese Most již 8 milióny korun.

Základní škola Most, ul. Zdeňka Štěpánka, uspěla u hodnotících škol s projektem Odborná moderní výuková učebna fyziky s laboratorními stoly, na kterou jí Vršanská přispěje částkou 300 000 korun. Podkrušnohorské gymnázium Most přihlásilo do grantového programu projekt zaměřený na modernizaci výukového areálu fyziky a získá na něj od Vršanské 375 000 korun.

Ze zbývajících přihlášených projektů Vršanská uhelná vybrala projekt moderní počítačové učebny, s kterým se o podporu ucházela Základní škola a Mateřská škola Strupčice. Dále uspěl projekt Vzdělávání - ve škole i po škole, zpracovaný Základní školou a Mateřskou školou v Hoře Svaté Kateřiny, a Jazykové centrum, které chtějí vybudovat v Základní škole a Mateřské škole Meziboří. V kategorii středních a vysokých škol Vršanskou uhelnou zaujalo Projektové studio SPŠ a SOŠGS Most, kde chtějí stávající rýsovnu přeměnit na víceúčelové studio pro výuku technických předmětů. Přehled podpořených projektů a jejich autorů najdete na www.chytrehlavy.cz.