e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mozartovo Requiem v duchcovském kostele

publikováno: 12.9.2012, kategorie: Hudba, autor: Bohumil Vitásek

Sdílet: facebook twitter google+

Početný orchestr, pěvecký sbor a sólisté uvedou v Duchcově jedno z nejslavnějších děl Wolfganga Amadea Mozarta - Requiem. V kostele u rybníka Barbora účinkuje v sobotu 15. září Severočeské divadlo Ústí nad Labem pod taktovkou svého ředitele, Miloše Formáčka.

Sugestivní Requiem je poslední Mozartovou skladbou. Je mu připisováno i přesto, že před svou smrtí Mozart zvládl dokončit necelou čtvrtinu. Na základě skic a ústních úvah dopsali zbývající části jeho žák Joseph Eybler a přítel Franz Xaver Süssmayer. Splnila se tak skladatelova předtucha, že psal Requiem pro sebe. V dopisech svému otci se Mozart ke smrti vyjádřil již v roce 1787 slovy, že ji považuje za klíč ke skutečnému štěstí. Skladatel byl pochován do společného hrobu a tóny mše na jeho posledním rozloučení nezazněly.

Výjimečné provedení tohoto úchvatného díla, obklopeného legendami a tajemstvím, se chystá v sobotu 15. září v 19,00 v kostele Církve československé husitské v Duchcově. Vstupenky jsou v prodeji v Kulturním centru Duchcov. Předprodej: 100 Kč, na místě: 120 Kč.