e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 14. až 16. srpna

publikováno: 12.8.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Víkend slavností – taková bude polovina srpna. Velké celovíkendové slavnosti se konají v Lounech, Drážďanech, menší třeba v Měděnci, Tolštejně, Dubí a Patokryjích, pivní v Litoměřicích, v Horním Jiřetíně a Březně (na fotce) slaví pouti a k tomu přidáme i festivaly hudební. Máme pro vás nabídku více než 25 zajímavých akcí v regionu!

Lounské vábení
Největší akcí tohoto víkendu v regionu bude Letní lounské vábení, které probíhá od pátku do neděle na celé řadě míst v Lounech. V pátek se koná koncert Ewy Farne a oslava řeky, v sobotu se bude hrát na Mírovém náměstí i rockové a folkové scéně, koná se turistický pochod, cyklovýlet, sportovní turnaje a závody dračích lodí na Ohři. Večer vyjde k řece lampionový průvod. Program pokračuje i v neděli hudebním happeningem, pochodem, běžeckými závody a divadlem. Kompletní program najdete zde.

Klášterecký letňák
KNO nebo-li Klášterec nad Ohří - tak jednoduše se jmenuje festival, který se koná v sobotu 15. srpna v tamním letním kině. Na hudebním festivalu, který začíná v poledne zahrají především regionální kapely. Kompletní line-up zde.

Oslavy kutání
Oslava, která připomene 566. výročí prvního kutání na vrchu Mědník v Krušných horách, se koná v obci Měděnec v sobotu 15. srpna od 11,00 hodin. Po celý den vás bude provázet hudební i zábavný program pro děti a dospělé, vystoupí Krušnohorský výběr, Vláďa Šafránek se skupinou Modrej Kohout, dechovka Bouráci Trumpeťáci, pro děti je připraven skákací hrad, malování na obličej, projížďka výletním vozem a další. 

Březenská pouť
Tradiční Březenská pouť se koná po celý víkend 14. až 16. srpna v Březně u Chomutova a má opravdu bohatý program. Už v pátek od 17,30 hodin můžete v kostele vyslechnout koncert skupin Silentium 24 a Spirituál Kvintet. V sobotu a neděli bude probíhat program na dvou podiích, vždy od 9,30 hodin. Historická scéna nabídne kostýmované průvody, ukázky historického vaření piva, ukázky práce filmových koní, divadlo, taneční a hudební vystoupení, šermíře či country. Na Velkém pódiu pak vedle hudebních produkcí uvidíte divadlo pro děti, baviče, fakíra, v neděli od 17,00 hodin koncertuje Kamil Střihavka.

Století Miroslava Zikmunda
Velká prázdninová roadshow k filmu Století Miroslava Zikmunda, který se stal nejnavštěvovanějším dokumentem roku 2014, dorazí na Chomutovsko. V pátek 14.srpna se zastaví v letním kině na Kamencovém jezeře v Chomutově. Od 21,00 hodin je piřipraveno promítání dokumenta a také beseda a soutěže. Vstupné 90 Kč.

Letní čítárna
Na jeden den se otevře letní čítárna také v Kadani na nábřeží Maxipsa Fíka. V sobotu 15. srpna vás čekají knihy, časopisy, občerstvení a odpočinek na břehu řeky Ohře. Po oba dny budou probíhat tvořivé dílny, v sobotu vystoupí kapela Gazdina roba, v neděli bude číst autor knihy bájí o řece Ohři a s programem Když básník, tak prokletý se představí spolek MHD Louny. Celý program najdete zde.

Divadlo na zámku
Na nádvoří zámku Libochovice se v pátek 14. srpna odehraje děj slavného humoristického románu Karla Poláčka Hostinec u kamenného stolu. Letní atmosféru výletního místa začátku minulého století vám přiblíží společnost Ty-já-tr K.O. Praha. Začátek ve 20,00 hodin, vstupenky za 150 a 110 korun v pokladně zámku.

Canaletto festival
Největší městské slavnosti nebude o víkendu prožívat jen město Louny, ale také podstatně větší Drážďany v Sasku, kterých se účastní na půl milionu návštěvníků.  Program bude probíhat na devíti podiích a na dalších místech. Na Altmarkt to bude třeba dětský program, na Neumart slavnosti vína, u Semper Opery si můžete užít atmosféry karibiku. Oslavy připomínají výročí založení města a jsou zasvěceny malíři Canalettovi. Informace najdete v tomto článku. 12082015-drazdany-se-o-vikendu-promeni-v-obri-festivalove-mesto

Válka na Perucku
V sobotu 15. srpna se od 16,00 hodin hodin koná v Pátku na Lounsku přednáška Jarmíra Tlustého Květnové dny roku 1945 v Pátku spojená s procházkou k pietním místům. Sraz je v zámku v Pátku, který je po celé prázdniny otevřen veřejnosti vždy v sobotu a neděli od 10,00 do 16,00 hodin. Otevřeny jsou tam výstavy Mexikem po stopách Benedikta a výstava Dr. Emil Holub - příběh cestovatele.

Patokryjská vlna
Vzhůru do necek a díky tropickým dnům ani nebude vadit, když potečou! Takový je program  slavností v Patokryjích na Mostecku v neděli 16. srpna. Vyplouvá se v 15,00 hodin u rybníka. Od 16,00 hodin bude připraven dětský program, vystoupí David Mattioli, Heidi Janků, Vláďa Hron a Kabát Revival, večer diskotéka. Vstup je zdarma.

Mariánská pouť
Horní Jiřetín na Litvínovsku slaví o víkendu mariánskou pouť. Hlavní program se koná v sobotu 15. srpna, od 10,00 hodin se návštěvníci mohou těšit na fakírské duo, kejklíře, žonglérskou dílnu, dobovou hudbu, šermíř, tanečnice, ukázky výcviku dravců, školu rytířů. Ve 14,00 hodin se odehraje velká bitva na obranu Horního Jiřetína. Během dne se uskuteční křest knihy Marka Moudrého Historie Horního Jiřetína, od 17,00 odin zahraje kapela Deviant Band, od 19,00 hodin Zdarr a poté Stará škola a Třisestry Banditos s ohňovou šou (od 22,30 hodin. Poutní mše svatá se koná v sobotu i neděli vždy v 11,00 hodin, církevní pouť vyjde v neděli ve 14,00 hodin od točny autobusu a končí u kostela, kde se poté od 15,00 hodin koná koncert Zboru Svaté Cecílie.

Pivní slavnosti
V Litoměřicích na Mírovém náměstí se v sobotu 15. srpna konají pivní slavnosti, kde bude k ochutnání produkce 24 pivovarů z České republiky. Slavnosti začínají ve 13,00 hodin a doproví je kulturní program s koncerty (Lucie Revival, Rybičky 48, Michal Hrůza, Markýz John). Vstupenka stojí 80 korun, pro děti do 110 cm zdarma, do 15 let 60 Kč.

Tolštejnské slavnosti
V Jiřetíně pod Jedlovou a okolí se o víkendu konají slavnosti, které mají připomenout krásu tohoto kraje a šikovnost zdejších výrobců a řemeslníků. Na náměstí se v sobotu od 10,00 do 18,00 hodin konají trhy a bohatý kulturní program, večer vyjde od Křížové hory k hradu Tolštejn světluškový průvod a hradě bude řádit Bílá paní. Podrobnosti dnes v Magazínu.

Lovosický Žafest
V lesoparku Osmička v Lovosicích se v  pátek a sobotu 14. a 15. srpna koná hudební festival Žafest. Hlavními hvězdami desátého ročníku je Tichá Dohoda a slovenská zpěvačka Szidi Tobias. Vstupenky na oba dny stojí 300 Kč.

Pohádkové safari
I tento víkend pokračují v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově večerní pohádkové výprava safari expresem. Zajímavý zážitek, kdy je výprava noční safari obohacena o pohádkový program, vás čeká v pátek a sobotu od 18,00 hodin, doporučujeme rezervaci vstupenek.

Noc pod hvězdami
Pozorování hvězdné oblohy s astronomem se chystá ve Františkánských zahradách v Kadani. Tentokrát jste zváni na pozorování „slz svatého Vavřince“ alias perseidů. Kromě toho, že se na noční oblohu budete moci podívat skrz dalekohled, dozvíte se také, jaký je rozdíl mezi meteorem a meteoritem a spoustu dalších zajímavostí. Začátek ve 21,00 hodin.

Noční běh
První ročník zážitkového běhu na 10km a na 5 km, který se uskuteční v centru Mostu a v jeho okolí. Start závodu je ve 20,30 hodin na 1.náměstí a trať pokračuje do parku Šibeníku a zpět na náměstí. Vybíhá se za soumraku a přibíhá za tmy. S sebou je nutné mít čelovku. Součástí akce je i doprovodný Avon běh na 5 km (start po půl deváté) a závod RWE Kids Run na 4 km, který se běží od 18,00 hodin.

Festival Obnaženi
V Chomutově pokračuje až do soboty 15. srpna multižánrový festival Obnaženi, který do města přiváží zajímavé pohledy na kulturu z celé Evropy. V pátek můžete navštívit bluesový koncert Justina Lavashe a v sobotu taneční vystoupení v kostele svaté Kateřiny či herecké vystoupení v divadle. Podrobný program v článku Festival Obnaženi odhalí třináctou komnatu

Koncerty na zámku
Na zámku Jezeří pokračují o víkendu koncerty v rámci srpnového hudebního festivalu. V sobotu 15. srpna odpoledne vás čekají díla Ludwiga van Beethovena, Jana Ladislava Dusíka a Franze Schuberta. Více se dozvíte v tomto článku.

Hraniční buk
Česko-německou slavnost Hraniční buk pořádá na Cínovci v Krušných horách město Dubí v sobotu 15. srpna. Program začíná v 11,00 hodin, vystoupí kapela Doubravanka. Autobus na Cínovec odjíždí v 10,30 hodin od Městského kulturního zařízení na Školním náměstí.

Hradní bitva
Roku 1434 obléhal husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic hrad v Kostomlatech na Teplicku a nedaleko hradu svedl nerozhodnou bitvu s vojskem, které přitáhlo hrad osvobodit. Rekonstrukci této bitvy si můžete přijít užít v sobotu 15. srpna od 13,00 hodin. Kromě bitvy se můžete těšit i na dobové stánky, vystoupení šermířů, kejklířů, ukázky středověkých zbraní a vojenské techniky. Večer zakončí program ohnivá show, zahraje dobová kapela. Vstupné pro dospělé je 100 Kč, pro děti 50 Kč.

Pohádka na zámku
Příhody včelích medvídků potěší děti na zámku Krásný Dvůr na Podbořansku. Představení začíná v neděli 16. srpna od 15,00 hodin, vstupné 60 Kč, pro děti 30 Kč.

Indiánské léto
Víte, kde se rozkládá Indiánské svobodné území - na louce nedaleko bývalé celnice v Mníšku v Krušných horách. A v sobotu 15. srpna od 13,00 do 17,00 hodin tam můžete zažít indiánskou zábavu - třeba střelbu ze vzduchovky, luku či kuše, rýžování zlata, výrobu čelenky či korálkových ozdob, prohlédnete si týpí a navečer si opečete buřty. Pořádá Eva Nirodová společně s obcí Nová Ves v Horách.

Párty na koupališti
Summer lightstick párty je velká akce pod širým nebem konaná ve Strupčicích na Mostecku v sobotu 15. srpna od 21,00 hodin večer. Na vůbec první párty u bazénudorazí Raego, Jirka Formánek a klubový DJ Kopy, který Vám namixuje tu nejlepší taneční hudbu. Celá akce se nese v duchu světelné show, a tomu bude odpovídat stage s nejmodernější světelnou projekcí a dárky pro návštěvníky. Vstup 130 Kč.

Motoristická pouť
V sobotu 15. srpna se bude konat Pouťový festival a motorkářský sraz v Polákách u Nechranické přehrady. Koná se od půl dvanácté na hřišti. Během dne vystoupí Adam Mišík, Eddie Stoilow, kapela Doga, revivalové kapely. Chybět nebude spanilá jízda, výstava motorek a hisotrické vojenské techniky, soutěže a v kulturním domě malá výstava fotografií ze stavby Nechranic a letecké snímky přehrady. Vstup je zdarma. Při té příležitosti budou kromě klasických spojů vypraveny i dva další páry vlaků Doupovské dráhy Kadaň - Poláky s odjezdem v 19,41 a 22,30 z Kadaně, zpět se vrací před desátou a v půl jedné.