e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dračí lodě a další „vodní“ novinky Letního lounského vábení

publikováno: 12.8.2014, kategorie: Sport, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Součástí Letního lounského vábení, které vypukne v Lounech již tento víkend, jsou také závody dračích lodí. O tradiční závody je stále velký zájem a pro ty letošní připravili pořadatelé i několik novinek.

První novinkou je způsob jízd v rozjížďkách. V zájmu zvládnutí stále rostoucího počtu přihlášených lodí a zvýšení regulérnosti se pojedou rozjížďky, to znamená dvě jízdy, ve kterých jde o čas, vždy ve dvou drahách. Každá posádka tedy bude mít možnost dosáhnout co nejlepšího času postupně v obou drahách. Finálové jízdy, kde již nezáleží na čase, se potom pojedou vždy ve 3 drahách. Ovšem ještě pár slov k Fair Play. Občas si nějaká posádka postěžovala, že neměla regulérní podmínky. Stále platí, že v posádce startují povinně nejméně 4 ženy. Dračí lodě, stejně jako veslování, jsou vodní sporty v přírodních podmínkách. Absolutně stejné podmínky pro každou jízdu prostě zajistit nejdou. Foukne trochu jinak vítr, změní se proud, stoupne nebo klesne voda v průběhu závodů. Rovněž například výkon kormidelníka nemusí (a ani nemůže) být absolutně stejný ve všech jízdách. Tohle „vodní“ sportovci vědí, musí se s tím smířit, a zaměřit se hlavně na vlastní výkon. Pro regulérnost udělají pořadatelé vše, ale absolutně stejné podmínky zajistit nelze. I sportovní štěstí a smůla k závodu prostě patří.

 Druhou novinkou je Lounská minutovka. Letos poprvé organizují lounští veslaři také celodenní vyzývací závod na profesionálním veslařském trenažéru Concept 2 s názvem Lounská minutovka. Pravidla jsou jasná. Každý se může přihlásit, kolikrát chce a vydrží, a zajet 1 minutu na připraveném trenažéru. Kdo ujede více metrů, vyhrál, a bude oceněn. Kategorie budou dvě - muži a ženy. Registrovaní veslaři jsou z klasifikace vyloučeni (mohou jet mimo soutěž). Nehraje roli počasí ani rozhodčí, nedá se „ulít“ start. Jenom sportovec a dráha. Velmi vhodné pro nejrůznější sázky uvnitř i mezi posádkami i pro ověření vlastní výkonnosti.

Velice lákavá je i třetí novinka - ultimativní závod osmiveslic. Pro letošní ročník se veslařům podařilo zajistit opravdu velký sportovní zážitek, který v Lounech ještě nebyl. A pravděpodobně už nikdy nebude. Veslařský klub Ohře Louny byl totiž pověřen pořádáním finálové jízdy oficiálního Mistrovství Ohře osmiveslic. A tak v sobotu 16. srpna v 11,30 hodin změří své síly dvě suverénně nejlepší osmiveslice povodí Ohře na krátké trati.