e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

První československá rocková superskupina na Dočesné

publikováno: 12.8.2013, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Až dohraje dechová Žatečanka a skončí tanec s korbelem na hlavě, budou se na podiu před žateckou radnicí dít netušené věci. Na podiu letošní Dočesné (6. a 7. září) se objeví Michal Pavlíček, Vladimír Guma Kulhánek, Kamil Střihavka, Jan Hrubý, Miloš Meier a Roman Dragoun. Jako 1. československá superskupina časopisu Rock & Pop a Radia beat.

Je to takový all stars team. Tak jej vybrali posluchači radia a čtenáři časopisu. Měli zvolit nejlepšího českého či slovenského zpěváka, bubeníka, basáka, kytaristu klávesistu a hráče na jiné nástroje. Dopadlo to následovně:

zpěv: 1. Kamil Střihavka, 2. Dan Bárta, 3. Radek Škarohlíd
kytara: 1. Michal Pavlíček, 2. Radim Hladík, 3. Miloš Doležal
baskytara: 1. Vladimír Kulhánek, 2. Jiří Veselý, 3. Milan Broum
klávesy: 1. Roman Dragoun, 2. Marián Varga, 3. František Kaucký
bicí: 1. Miloš Maier, 2. Klaudius Kryšpín, 3. David Koller
jiné nástroje: 1. Jan Hrubý, 2. Jiří Stivín, 3. Karel Holas

Všichni tohle vítězství brali s rezervou a s humorem. Všichni už spolu někdy nějak hráli a vědí, že skvělých muzikantů je u nás dostatek a tohle je jen jedno hlasování. Kostky ale byly vrženy a co teď s nimi?

20. prosince se muzikanti sešli, aby se domluvili co a jak dál a 6. března už hráli v Brně na Beatfestu. Právě účast této superskupiny způsobila výprodej lístků několik týdnů dopředu. Další koncert proběhl v Pražské Hybernii 5. června na Beatové síni slávy, což je mimochodem docela výstižné, protože zvolení do takového all stars týmu, to už je de facto uvedení do beatové síně slávy. Do té vyhlašované rádiem Beat byl uveden už dvakrát Michal Pavlíček a letos poprvé Vladimír Guma Kulhánek.

Michal Pavlíček sice krátce po zveřejnění výsledků prohlásil, že nechtějí být svůj vlastní revival, jenomže vzhledem k tomu, že všichni už spolu někdy nějak téměř každý s každým hráli, je těžké pominout už jen hity z období Stromboli či BSP… K tomu přihodili něco od Deep Purple, Led Zeppelin, Nazareth, AC‘DC nebo třeba Free a diváci na obou akcích se museli cítit v sedmém rockovém nebi. Takových koncertů mnoho nebude. Ten Žatecký je třetí v pořadí a další se zatím nechystají. Všichni muzikanti mají svoje projekty, ale ve volném čase je pro všechny určitě vítaná příležitost si jen tak nezávazně zahrát a zavzpomínat. Třeba na staré časy. Vždyť takový Guma Kulhánek se Michalem Pavlíčkem potkali už ve skupině Bohemia v sedmdesátých letech, později ve Stromboli, Pavlíček se Střihavkou zase v legendárních BSP… Po Brně a Praze bude Žatec jejich třetím vystoupením a první na open air scéně. A jestli platí rčení „do třetice všeho dobrého“, máme se v Žatci zatraceně na co těšit.

Podrobnosti o programu žatecké Dočesné včetně kompletního line-up vám přineseme v dalších článcích na www.e-region.cz. První informace o tom, co přinese letošní Dočesná, se můžete dočíst v článku Na žatecké Dočesné bude slavit Václav Neckář.