e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

500 let kostela: 30. září 1975 nastal Den D

publikováno: 12.7.2017, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Po krátké přestávce pokračuje seriál 500 let kostela v mapování historie kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, který si letos připomíná půl tisíciletí od zahájení stavby. Po 458 letech na svém místě se jednoho dne vydal na cestu.

Léta připravované a zkoušené stěhování, které jsme vám přiblížili v minulých dílech, bylo naplánováno na 30. září. Kostel obalený železnou konstrukcí a bez věže byl téměř k nepoznání. První okamžiky byly pro obsluhu ve velíně, umístěném uvnitř kostela, náročné - vyrazil totiž rychleji, než měl, neboť se porouchaly dva brzdicí válce. Naštěstí se vše podařilo srovnat a další "cestovní" rychlost už byla podle plánu. Tedy přibližně dva až tři centimetry za minutu.

Kostel cestoval po mírně obloukové trati se sklonem 12 promile. Posunován byl na čtyřech kolejích, zezadu tlačen a zepředu brzděn hydraulickými válci. Protože šlo k dlouhou trať, koleje se vždy za kostelem rozebraly a znovu před ním stavěly. Stabilitu budovy udržovala čtyři hydraulická ramena, odchylky hlídaly vodováhy a elektronická čidla, kterých byly stovky.

Stěhování bylo obrovskou atrakcí a jezdili na něj dívat lidé z širokého okolí. V Mostě se dokonce objevily vtipné dopravní značky "Dej přednost kostelu". O neobvyklé akci psala světová média. Kostel se nakonec dostal i na stránky Guinnessovy knihy rekordů jako nejtěžší předmět stěhovaný po kolejích. To však už dnes neplatí, byť se to v Mostě stále říká - v roce 2004 tento rekord předkonala jedna čínská budova.

Na své místo dorazil kostel bez komplikací 27. října 1975 před devátou hodinou ráno. Urazil 841 metrů a byl spuštěn na nové základy.

Než se ale do něj podívali první návštěvníci a než začal zase znovu připomínat kostel, bude ještě dlouho trvat.

Foto: Oblastní muzeum v Mostě.