e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Atletický mítink Grand Prix Ústí nad Labem 2010

publikováno: 12.7.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Zdeněk Rytíř

Sdílet: facebook twitter google+

V úterý 13.července se uskuteční  VI.ročník mezinárodního atletického mítinku Grand Prix Ústí nad Labem.  Mítink v loňském roce získal pozici třetího nejvýznamnějšího v České republice po Zlaté tretře v Ostravě a memoriálu Josefa Odložila v Praze. Poprvé se letos dostal na termínovou listinu Evropské atletické asociace. V roce 2009 startovali v Ústí atleti z 24 států ze všech kontinentů.  Pořadatelem je Athletic club Ústí nad Labem.

V letošním roce se v Ústí opět představí špičková zahraniční konkurence a řada hvězd české atletiky. Měsíc před závodem probíhají jednání s jednotlivými atlety. V tuto chvíli jsou přihlášeni atleti z dvanácti států (ČR, Slovensko, Německo, Polsko, Rakousko, USA, Ukrajina, Saudská Arábie, Alžírsko, Japonsko, Egypt, Moldávie). Celkově lze počítat s účastí atletů asi z dvaceti států.

Jedním z vrcholů mítinku bude závod na 110m překážek. Český rekordman a aktuálně třetí muž světových tabulek Petr Svoboda se utká v odvetě s rekordmanem ústeckého stadionu Jeffem Porterem /3.místo halové mistrovství USA 2009/. Nebude chybět ani dvojnásobný vítěz ústeckého mítinku Chris Thomas z USA.
 
Poprvé se v Ústí  objeví reprezentace Japonska. Hlavní hvězdou univerzitního výběru bude semifinalista loňského mistrovství světa na 100m Masashi Eriguchi /4.místo MS 2009 na 4x100m/ s osobním maximem 10.07s. Japonci dorazí celkem s dvanácti atlety.  V jednání je stále účast loňské hvězdy ústeckého mítinku Leronem Clarkem z Jamajky /mistr světa ve štafetě na 4x100m 2009/ s osobním rekordem 9.99s. Clarke letos běhá pravidelně na závodech Diamantové ligy . V jednání je také účast několika sprinterů z USA a Karibiku.

Hlavní disciplínou je tradičně vrh koulí mužů. Obhajovat vítězství bude již jistý účastník letošního ME v Barceloně Antonín Žalský.  Po dvou letech nastoupí v Ústí Noah Bryant z USA s letošním výkonem 20.68m. Poprvé bude startovat Ukrajinec Bodorkin s letošním maximem 19.98. Další koulaři jsou v jednání. V hodu diskem bude řada atletů s letošním výkonem přes 60m.  Kuehl USA, Conwell USA, Czajkowski Polsko, Farag Egypt. Tradičně by měli startovat Jan Marcell a Miroslav Pudivítr.

Z českých hvězd by se mohli po roce objevit Roman Šebrle, Lucie Škrobáková, Věra Cechlová nebo ústecká čtvrtkařka s limitem na ME v Barceloně Zuzana Bergrová.  Ústecký mítink se koná pět dní před mistrovstvím republiky a bude jednou z posledních šancí ke splnění limitů na mistrovství Evropy v Barceloně.

Mítink odstartuje soutěží oštěpařů v 16 hodin. O půl hodiny později dojde ke slavnostnímu zahájení a představení hvězd mítinku. Celkem bude na programu třináct disciplín. Vstup na Městský stadion bude pro diváky zdarma.

Mezinárodní atletický mítink Grand Prix Ústí nad Labem podpořil Ústecký kraj a zahajovat ho bude hejtmanka Jana Vaňhová a její náměstek Arno Fišera.