e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 14. až 16. června

publikováno: 12.6.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Uprostřed června si můžete užít víkend plný sportu i dobrých skutků. Nabídneme závody pro cyklisty i pěší výlety a několik charitativních sportovních i kulturních akcí. K tomu přidáme koncerty, pouť nebo festival jídla. Dohromady pětadvacet tipů na víkend.

Výlet po hranici Sudet
Žatecké muzeum připravilo na sobotu 15. června pro zájemce turistiky a historie muzejní pochod, tentokrát nazvaný Po hranici Sudet. Zavede vás do Zeměch, na Nový Hrad, do Opočna a Hřivic, kde si poslechnete příběhy míst a lidí z předválečného a válečného období a na závěr uvidíte i několik krátkých dokumentů. Více informací zde.

Zlatý poklad
U příležitosti Mezinárodního dne archeologie budete mít v Teplicích jedinečnou možnost nahlédnout do běžně nepřístupného archeologického depozitáře teplického muzea. Uvidíte mimo jiné zcela novou rentgenovou laboratoř a výstavu zlatého podkladu. Depozitář se otevře v sobotu 15. června od 10,00 do 16,00 hodin.

Dobrofest
V chomutovském městském parku se v sobotu 15. června koná festival věnovaný ekologii, charitě a trvalé udržitelnosti. Pořádá ho nezisková organizace Adra. Program začíná ve 13,00 hodin. Dozvíte se například o recyklaci, možnostech dobrovolnictví, čekají vás workshopy či jóga.

Brigáda na Zlatém chmelu
Žatecký spolek A dál? pořádá v neděli 16. června společný úklid v centru Podměstí. Sraz je před KD Moskva v 10,00 hodin. Pracovní nářadí a následný odvoz odpadu je zajištěn, pracovní rukavice  s sebou. 

Podbořanské letní slavnosti
Masarykovo náměstí v Podbořanech bude o víkendu žít letními slavnostmi. Program začíná v pátek odpoledne a pokračuje v sobotu. Uslyšíte třeba kapely Carpatia Castle, Perutě nebo Annu K. Součástí programu bude také beachvolejbalový turnaj. Vstup na slavnosti je zdarma. Podrobný program najdete v článku Podbořany o víkendu ožijí letními slavnostmi. 

Zahájení sezóny v Krušných horách
Pro zahájení turistické sezóny 2019 se spojila Destinační agentura Krušné hory s litvínovskými Veterány a mosteckým Aeroklubem. Zahájení proto bude probíhat v sobotu 15. června na dvou místech - na letišti v Mostě a na náměstí Míru v Litvínově. Vše se dozvíte v článku Krušné hory zahájí sezónu s letadly a veterány.

Festival jídla
Na Mírovém náměstí v Lounech se bude v sobotu 15. června od 10,00 hodin konat Food Festival. Podle pořadatelů se můžete těšit na mix chutí americké, asijské, mexické, české či středomořské kuchyně a na své si přijdou i vegetariáni. Jídlo doplní nabídka vinařů, malých pivovarů a káva. Festival potrvá až do 20,00 hodin a vstup je zdarma.

Dobrodění
Ve stejný den se v Lounech ve Stromovce koná charitativní festival Dobrodění. Začíná ve 14,00 hodin dětským odpolednem s dílnami, soutěžemi, kouzelníkem a pokračuje od 18,00 hodin hudebním večerem s regionálními kapelami. Vstupné 80 Kč, děti zdarma.

Zahradní slavnost
Opět po roce se návštěvníkům otevře zámek v Petrohradě na Podbořansku, kde sídlí psychiatrická léčebna. Příležitostí je Zahradní slavnost, která se koná v sobotu 15. června. Hlavní program moderovaný Vojtěchtem Bernatským začíná v 10,00 hodin, vystoupí například Robert Křesťan a Druhá Tráva, České srdce, Heidy Janků a další. Připraven je bohatý program v celém areálu – výstavy, ukázky starých řemesel, divadlo, skákací hrad, jízdy na koních, lukostřelba, Bumper Ball.

Jazzový festivalem
Ve Františkánském klášteře v Kadani, respektive v zahradách, se bude v neděli 16. června konat Festival jazzových a tanečních orchestrů. Začíná ve 14,00 hodin a v 19,00 hodin vystoupí český zpěvák, skladatel a textař Martin Chodúr.

Den Magistra Kelleyho
Mostečané si opět o víkendu připomenou mága Edwarda Kelleyho, který jejich město proklel. Program se bude odehrávat tam, kde byl vězněn, tedy na hradě Hněvíně nad Mostem v sobotu 15. června. Akce začíná v 10,00 hodin otevřením stezkou pro děti kolem Hněvína a končí v 17,30 hodin slavným útěkem šarlatána Kelleyho z hradu. Těšit se můžete na lanové centrum, historický šerm, ukázky sokolnictví či alchymistické pokusy, stánky s občerstvením či řemeslnými výrobky. Od 14,00 hodin děti uvidí pohádku Kocour v botách.

Festivalový koncert
Hudební festival Ludwiga van Beethovena pokračuje o víkendu dalším koncertem v oseckém klášteře. V neděli 16. června tam koncertuje soubor Atlantis collegium. Podrobnosti o festivalu najdete ve Speciálu Jubilejní Beethoven.

Kryštof Harant
Teď mám doma umřít a nevím proč – tak zní titul scénického koncertu Smíšeného pěveckého sbor Entropie, který rozhodl představit veřejnosti dochovanou hudbu Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Hudba je v něm zasazena do životního příběhu svého autora a odehrává na pozadí významných událostí českých dějin, jako byla bitva na Bílé hoře a končí na Staroměstském náměstí při tzv. popravě 27 českých pánů. Začátek v teplickém zámku v neděli 16. června od 19,00 hodin. Vstup zdarma. 

Letňák
Den hudby nabídne festival Letňák v letním kině v Klášterci nad Ohří. V sobotu 15. června budou hrát kapely Zakázaný ovoce, Krausberry, Denoi, Object, End of Scream a další. Vstupné na místě je 300 Kč.

Cesta proti bolesti
V Jirkově se v sobotu 15. června rozjede další ročník charitativní Cesty proti bolesti. Letos se zaměřuje hlavně na děti. Akce se bude konat ve Svojsíkových sadech v Jirkově. Připraveny jsou dětské soutěže, vystoupení místních kapel a již tradiční charitativní běh přes Olejomlýnský park. Začátek ve 13,00 hodin.

Hasičský víceboj
Již pošesté se na kláštereckém zámku uskuteční nejtěžší hasičský závod. Hasiči v plné zbroji budou zdolávat zámeckou věž. Atraktivní podívaná začíná v sobotu 15. června v 8,30 hodin.

Rodinné vandrování
Obec Kalek v Krušných horách zve děti a rodiče na Rodinné vandrování. Túra okolím začíná v sobotu 15. června mezi 9. a 11. hodinou na hřišti v Jindřichově Vsi. Trasy měří 5, 10 a 20 km, připraven je také zábavný program a autogramiáda sportovců. Startovné 25 Kč.

Perninský masakr
I další tip míří do Krušných hor, a sice do Perninku, kde se v Nejdecké ulici koná od 14. do 16. června sochařské sympozium. V sobotu od 13,00 hodin je navíc připraven dětský den Cesta napříč řemesly a od 18,00 koncert kapely Fšehochuť a na závěr ohňová show. Vernisáž děl se koná v neděli ve 13,00 hodin.

Kadaňské okruhy
V neděli 16. června pokračuje seriál cyklozávodů Pohár Peruna v areálu bývalé střelnice v Úhošťanech u Kadaně závodem Kadaňské XC Okruhy. Závody horských kol se pojedou v přírodním areálu Úhošť. Jedná se o okruhový závod, který je vedený jen přírodou, absolutně bez asfaltu. Délka hlavního okruhu je 3 km, dětské tratě jsou vedeny v těsné blízkosti centra závodu. Začátek v 8,30 hodin.

Johnyho kolo
A ještě jedna akce pro cyklisty. John´s Bike 2019, pořádaný Okrašlovacím spolkem Budíček ve Vroutku v neděli 16. června. Benefiční závod malých a velkých cyklistů a koloběžkářů startuje u vrouteckého kostela sv. Jana Křtitele, zápis od 13,00 hodin, starty od 14,00 hodin. Startovné je 200 Kč (a dobrovolně více), do 18 let 50 Kč, výtěžek závodu půjde na obnovu kostela. Tratě jsou vedeny po polních cestách, buď 12 nebo 30 km.

Dětský den na sjezdovce
I když už je na lyžování trochu pozdě, přesto můžete v sobotu 15. června vyrazit s dětmi na sjezdovku. Ski areál Mezihoří na Chomutovsku pořádá dětský den na hřišti mezi sjezdovkami. Začátek v 15,00 hodin. Na programu soutěže, hasiči a opékání buřtů. Vstup zdarma.

Pohádková lanovka
Také další pozvánka je do Krušných hor a je pro děti, kterým je určena Pohádková lanovka ve sport areálu Klíny. Koná se po oba víkendové dny 15. a 16. června, vždy od 14,00 do 18,00 hodin. Děti si projdou stezku lesem plnou pohádkových postav a po splnění úkolů je vyveze lanovka. V areálu najdete také stánky s občerstvení, malování na obličej a další. Vstupné je 130 Kč pro dospělé a 90 Kč pro děti, jízdenky je možné kupovat on-line.

Antonínská pouť
V Proboštově na Teplicku se o víkendu koná Antonínská pouť. V areálu Pohodlíčko budou pouťové atrakce a stánkový prodej, na Náměstí Svobody vyroste historické městečko se soutěžemi, šermířskými souboji, kejklíři, tanečnicemi, ukázkami řemesel a dravců. V sobotu večer se koná pouťová zábava s kapelou Mára Blue Band. V neděle 16. června od 15,30 se v kapli svatého Antonína koná vystoupení dětí ze ZŠ Proboštov a mše svatá. Budou jezdit bezplatné  vláčky Humboldt na trase Teplice hlavní nádraží – Luna – Proboštov.

Den záchranářů
Letošní jedenáctý ročník Dne záchranářů se koná v Litoměřicích na Střeleckém ostrově. V sobotu 15. června se můžete podívat na práci hasičů, zdravotníků i policistů. Čekat na vás bude série dynamických ukázek a chybět nebude ani doprovodný program pro děti. Vstup zdarma, začátek v 10,00 hodin, konec v 17,00 hodin. 

Kabáti v Teplicích
Nemůžeme zapomenout ani na velký koncert skupiny Kabát, která slaví své výročí na teplickém fotbalovém stadionu, tedy doma. Sobotnímu večernímu koncertu bude předcházet v pátek 14. června od 16,00 hodin autogramiáda v OC Olympia.

Pivní slavnosti
V sobotu 15. června se ve Vejprtech v Krušných horách konají šesté česko-německé pivní slavnosti. Začínají ve 14,00 hodin, hrát bude hornická dechovka, country i rock, pro dospělé i děti jsou připraveny soutěže. Budete moci ochutnávat speciality českého i saského pivarnictví i další delikatesy.

Foto: Pavel Hnízdil, Pohár Peruna.