e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecký jachtař vicemistrem světa

publikováno: 12.6.2019, kategorie: Sport, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V pondělí se z chorvatského Šibeníku do Mostu vrátil s titulem vicemistra světa jachtař Martin Trčka, člen Yacht Club Baník Most. Stříbro na Mistrovství světa v kategorii ORC1 vybojoval s posádkou Hebe Sailing Team, která se stala nejúspěšnější českou lodí na šampionátu.

„Je to fenomenální výsledek pro český jachting, vozit medaile z takových soutěží není obvyklé,“ řekl Martin Trčka po svém návratu. Mistrovství světa na 130 námořních mil se jelo od 4. do 9. června v Jaderském moři. Na startu bylo 50 lodí ze sedmnácti zemí světa. Přestože jsme suchozemský stát, české barvy se rozhodně neztratily. Kromě stříbra pro Hebe Team vybojoval tým kapely Tři sestry sedmé místo a posádka Guilia Sailing místo deváté.

Česká loď Hebe pomýšlela celou dobu mistrovství na titul mistrů světa a průběžně vedla. „V poslední rozjížďce, za slabého větru, jsme problematicky odstartovali a hned z toho byl boj se spoustou dalších lodí. Krásné závody a krásné stříbro,“ shrnul titul vicemistrů Zdenál Sünderhauf z posádky Hebe. „Sešlo se tady asi více věcí. Perfektně šlapající a dobře vybraný tým, neustálé ladění lodě přímo do handicapu ORC, dlouhodobá příprava a zkušenosti z předchozích těžkých závodů,“ myslí si Martin Trčka, který byl hlavním taktikem týmu.

Jachtař Martin Trčka patří k nejúspěšnějším sportovcům Mostecka. Dvakrát reprezentoval Českou republiku na olympiádě, je šestinásobným Mistrem ČR, prvním českým držitelem titulu mistra světa v jednoposádkové třídě D-One a vicemistrem Evropy ve třídě kýlových plachetnic Melges 24. Několikrát se zúčastnil i oceánské regaty Sydney-Hobart, která je považována za jednu z nejtěžších na světě. Nově si tedy člen Yacht Club Baník Most, který se právě připravuje v Itálii na závody světové série, připsal titul vicemistra světa v kategorii ORC1.