e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival Teplice: Wihanovo kvarteto v oseckém klášteře

publikováno: 12.6.2018, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Jedno z předních smyčcových kvartet se představí na druhém koncertě Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena v cisterciáckém klášteře v Oseku. Stejně jako dva týdny předtím zpestří Wihanovo kvarteto nedělní odpoledne 17. června.

Wihanovo kvarteto, vzniklé v roce 1985, si získalo mimořádný věhlas za interpretaci jak domácího českého repertoáru, tak i mnoha nejpřednějších děl kvartetního repertoáru období klasicismu a romantismu i děl moderních. Jeho rozvíjející se obdivuhodná mezinárodní kariéra zahrnuje vystoupení na předních festivalech v Evropě a na Dálném východě. Pravidelně koncertuje v USA a podniklo také turné po Austrálii a Novém Zélandu, jež se setkalo se značným ohlasem. Je častým hostem ve Velké Británii a jeho vystoupení jsou často na pořadu vysílání jak Radia 3, tak i koncertů Wigmore Hall, Bridgewater Hall, South Bank a v mnoha jiných místech. Wihanovo kvarteto je laureátem mnoha mezinárodních soutěží - Festivalu Pražské jaro 1988, Mezinárodní soutěže komorní hudby v Trapani na Sicílii v roce 1990 a Svátku komorní hudby v Osace v roce 1996, což vyústilo v každoroční nová pozvání do Japonska. V roce 1991 získalo jak první cenu, tak i cenu obecenstva v Londýnské mezinárodní soutěži smyčcových kvartet. Třikrát bylo kvarteto nominováno na Cenu královské filharmonické společnosti jakožto ocenění jeho mimořádné výchovné práce a interpretačních výkonů ve Velké Británii. Diskografie kvarteta, přes 40 CD, svědčí o jeho vřelém vztahu k české hudbě, ale zahrnuje také mnohá klasicistní, romantická a moderní díla kvartetního repertoáru. Kvarteto je residenčním kvartetem Trinity College of Music v Londýně. 

V současné době hraje kvarteto ve složení Leoš Čepický - 1. housle, Jan Schulmeister - 2. housle, Jakub Čepický - viola, Michal Kaňka - violoncello. Na oseckém koncertě zazní díla Beethovena, Dvořáka, Schuberta a Haydna. Začíná v neděli 17. června v 16,00 hodin v klášteře. Vstupenky stojí 120 Kč, abonenti filharmonie, studenti a senioři 60 Kč.

Hudební festival Ludwiga van Beethovena 2018 bude pokračovat i v následujícím týdnu, hned v pondělí zavítá do Teplic Smetanovo trio. Celé festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu Beethovenův festival Teplice