e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Léto v Krušných horách: Nejkrásnější vyhlídková místa

publikováno: 12.6.2017, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V minulém díle jsme vám nabídli několik rozhleden a věží, ze kterých je pěkná vyhlídka ať už na Krušné hory nebo naopak z hor do Podkrušnohoří. Není ale nutné vždy šplhat na rozhledny, aby se pod vámi otevřela krajina. Vybrali jsme proto pro vás pár krásných míst pro potěchu oka.

Od kostela
Krásným místem s geniem loci a romantickou vyhlídkou je osamoceně stojící kostel Nejsvětější Trojice v Malém Háji (při silnici Chomutov – Hora Svaté Kateřiny, nedaleko odbočky na Lesnou). Kostelík z druhé poloviny 18. století je výraznou dominantou krajiny a krásné jsou tu západy Slunce.

Tipy do Saska
Mimo jiné odtud uvidíte další zajímavé vyhlídkové místo, kterým je vrch a na něm stojící restaurace Schwartenbergbaude mezi Seiffenem a Neuhausenem. Výrazný osamocený vrchol ve výšce 789 metrů se tyčí nad údolím Flöhy. Okolí je protkáno turistickými trasami, takže se k němu dostanete prakticky od všech okolních saských obcí. Autem stačí přejet hranice v Mníšku a odtud pokračovat na Neuhausen. Z hlavní silnice pak vlevo odbočuje přístupová cesta. Odměnou vám bude krásný výhled i občerstvení.
Dalším tipem do Saska je na fotografii zobrazený Kalheberg, devět set metrů vysoká hora, ležící téměř na česko-německé hranici nedaleko Cínovce (na fotce). Vedou na ni turistické trasy z Altebergu a cyklotrasa z Zinwaldu. Nabízí nádherný rozhled do údolí Labe a při dobré viditelnosti jsou prý vidět Drážďany.

Teplické výhledy
Krásné výhledy do podhůří nabízí okolí vrchu Stropník nad Osekem. Jedním z nich je tzv. chata Máňa na úbočí Stropníku s Dušanovou skalní vyhlídkou. Ke skalnímu útvaru dojdete po červené trase z Oseka směrem na Vrch tří pánů nebo můžete použít zelenou značku nebo cyklotrasu č. 231 z Dlouhé Louky. Pod pojmem chata Máňa si však nepředstavujte žádnou restauraci, ale turistický přístřešek!
Podobný výhled nabídne i tzv. Sedmihůrská vyhlídka, která je snadno dostupná pro kohokoliv, ať už jede na kole, na běžkách, jde pěšky nebo i s kočárkem. Nově vybudovaná plošina leží asi 3 kilometry od Komáří hůrky západním směrem. Pro motoristy je dobrým východiskem parkoviště Komáří Vížka. K vyhlídce vás dovede Krušnohorská magistrála a žlutá značka.

Pohled na Krušné hory
Jednoduchým výletním místem, odkud se můžete na Krušné hory podívat trochu s odstupem, je Doubravská hora nad Teplicemi. Vydat se tam můžete v každém ročním období, kdykoliv, vycházku z Teplic zvládnou i děti. Na vrcholu stojí pozůstatky hradu, tedy spíš už jen pozůstatky jakési romantické repliky pro lázeňské hosty. Na konci 19. století tu dokonce byla i rozhledna, ovšem dnes už je zavřená i restaurace.
Vyhlídky v Krušných horách poskytují i hradní věže – směrem na Kadaňsko se můžete rozhlédnout z hradu Hasištejn či z věže Horního Hradu u Stráže nad Ohří, pěkný pohled na Krušné hory nabízí též Vyhlídková věž v Duchcově a věž kostela v Jirkově, která ukrývá Muzeum Jirků.

Foto:  Egbert Kamprath, Tourismusverband Erzgebirge e.V.