e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Thunové se vrátili do Benešova a pomalu ožívají

publikováno: 12.6.2016, kategorie: Památky, autor: Michaela Hlinková

Sdílet: facebook twitter google+

Trpělivé ruce restaurátorek Milady Stroblové a Stanislavy Chlumské postupně uvádějí v život plátna s portréty příslušníků rodů Thunů. Obrazy se vrátily na Státní zámek Benešov nad Ploučnicí ke konci loňského roku. Pod ruce odbornic můžou nahlédnout i návštěvníci zámku, zatím do 15. června, podle kastelána se ale během sezóny ještě vícekrát vrátí.

„Jedná se o portréty příslušníků klášterecké větve, tedy těch Thunů, kteří v minulosti obývali i naše zámky. Obrazy byly doposud uskladněny v nevyhovujících podmínkách na zámku v Krásném Dvoře,“ řekl kastelán Státního zámku Benešov nad Ploučnicí Zdeněk Henig.

Pod ruce odbornic můžou nahlédnout i samotní návštěvníci zámku. Provizorní restaurátorská dílna je totiž umístěna v Horním zámku a její dveře jsou lidem otevřeny téměř denně. „Rády lidem vysvětlíme, co a jak s obrazy děláme. Ale upozorňuji, že postupy čištění by neměli zkoušet na obrazech ve svých domácnostech. Obrazy čistěme od nečistot a prachu mokrou i suchou cestou a volba správného postupu vyžaduje odborné znalosti,“ vysvětlila Milada Stroblová, odbornice s téměř čtyřicetiletou praxí.

Restaurátorky budou v Benešově nad Ploučnicí pracovat až do 15. června. S největší pravděpodobností ale budou muset svoji návštěvu zopakovat. „Obrazů je mnoho, navíc je nutné odborně ošetřit i rámy,“ podotkl kastelán. Přesný termín, kdy se provizorní restaurátorské dílny v Benešově znovu otevřou, však není ještě jistý.