e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Klosterlin již popáté v Klášterci nad Ohří

publikováno: 12.6.2013, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Zámek Klášterec nad Ohří

Sdílet: facebook twitter google+

Do prostor Kulturního domu a renesančního zámku v Klášterci nad Ohří se ve dnech 13. a 14. června již popáté vrátí Baletní a hudební přehlídka Klosterlin. Jubilejní ročník nabídne divákům představení vynikajících baletních sólistů a hudebních interpretů v prostorách Kulturního domu a zámeckých interiér.

Dramaturgie přehlídky se v letošním roce zaměří na prezentaci tvorby dvou výrazných představitelů hudebního romantismu - italského skladatele Giuseppe Verdiho a německého skladatele Richarda Wagnera při příležitosti 200. výročí od jejich narození. Program neopomine zároveň české představitele hudebního romantismu Antonína Dvořáka či Bedřicha Smetanu. Nejmenší diváky letošní ročník seznámí s jednou z nejvýznamnějších osobností české moderní hudby 20.století Bohuslavem Martinů.

Prostory Kulturního domu v Klášterci nad Ohří se po dvě dopoledne 13. a 14. června v 11,00 hodin promění v magický pohádkový svět a nabídnou baletní představení Pražského komorního baletu pro žáky základních a středních škol "Kdo je na světě nejmocnější?". Inspirací k novému zpracování baletní pohádky byla hudba Bohuslava Martinů a obrazy akademického malíře Vladimíra Houdka (držitele Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2012). Děj pohádky původně stavící na motivu indické bajky o myší rodině je tentokrát zasazen do prostředí potrhlé cirkusové rodiny, ve které rodiče hledají pro svou dceru toho nejmocnějšího ženicha na světě. Jak se ale v pohádkách stává, nakonec stejně zvítězí pravá láska. Choreografie a režie Hany Polanské Turečkové kombinuje akrobatické i gymnastické prvky a taneční formy cizích kultur. Pohádka není určena pouze dětem, ale též dospělým. Doufáme, že krásná hudba českého génia Bohuslava Martinů přiláká publikum i z řad vyučujících na základních či středních školách, rodičů a prarodičů dětí.

Působivá atmosféra zámeckých interiér ve spojení s vážnou hudbou a baletem bude lákat diváky na Operní a baletní galavečer v podání vynikajících pražských sólistů a interpretů 14.června v 19 hodin do Renesančního sálu zámku. V rámci galavečera Verdi - Wagner se představí přední česká sopranistka a sólistka Národního divadla v Praze Marie Fajtová, která patří k nové mladé nastupující generaci operních pěvců a je držitelkou Hlavní ceny v Mezinárodní pěvecké soutěži Barbary Hendricks ve Štrasburku. Za klavírního doprovodu Lenky Navrátilové zazní árie z oper Dvě vdovy (B.Smetana), Armida, Rusalka, Svatební košile (A.Dvořák), La Traviata (Verdi) a další. Večer obohatí sólisté Pražského komorního baletu premiérou tanečního tria Zrození tragédie na hudbu Richarda Wagnera. Předehru opery Lohengrin roztančí choreografka Hana Polanská Turečková. Druhou taneční premiérou bude sólo FLOW na houslový koncert A.Dvořáka v choreografii Šimona Kubáně a diváci jej zhlédnou v druhé polovině představení. Operní a baletní galavečer bude věnován 200. výročí dvou hudebních velikánů - Giuseppe Verdimu a Richardu Wagnerovi.