e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Slavnostní otevření větrného parku Kryštofovy Hamry

publikováno: 12.6.2009, kategorie: Zajímavosti, autor: Zdeněk Kučera

Sdílet: facebook twitter google+

Ú příležitosti Mezinárodního dne větru jste zvání na Slavnostní otevření největšího českého větrného parku Kryštofovy Hamry. Slavnostní akt proběhne v sobotu 13. června od 10 hodin v areálu Kryštofovy Hamry (nad Kadaní). V sobotu 13. června od 10 do 16 hodin se v 15 lokalitách na území celé České republiky otevřou pro veřejnost moderní větrné elektrárny u příležitosti Mezinárodního dne větru, který celosvětově připadá na 15. června.

Největší větrná farma na území ČR Kryštofovy Hamry (Krušné hory, nadmořská výška 830 m/m) je osazena 21 větrníky, každý o jmenovitém výkonu 2 megawatty, výška stožáru je 78 metrů, průměr rotoru je 82 m. Instalovaný výkon celeného parku je 42 MW, Výstavba byla dokončena v roce 2007 a ještě téhož roku byla zkušebně připojena do distribuční sítě. Větrná farma pracuje v režimu proměnných otáček při rychlosti větru od 2,5 do 32 m/s. V loňském roce, kdy probíhal zkušební provoz, vyrobila téměř 94 MIO kWh elektřiny. Pro srovnání, je to větší produkce, než ve stejném roce dosáhla vodní elektrárna Střekov na Labi (údaj ČEZ – 80 MIO kWh).

Větrné elektrárny v ČR loni vyrobily 244,7 milionu kWh elektřiny a pokryly tak spotřebu 172 tisíc lidí, což je cca město velikosti Plzně. Z větru by se v ČR mohlo vyrábět 6 až TWh elektřiny, což je spotřeba více než čtyř milionů lidí. Instalovaný výkon všech českých větrných elektráren dosahuje 150 MW. Toto číslo mohlo být ještě větší, neboť od roku 2003 bylo podáno ke schvalovacímu řízení více než 180 projektů, ale schvalovacím procesem prošlo za poslední dva roky jen 11% projektů. V loňském roce nebyl schválen ani jeden. Podle Energetické koncepce ČR však v roce 2010 vzroste instalovaná kapacita ve větrných elektrárnách na 450 MW. Celková roční výroba ve větrných elektrárnách tak dosáhne 930 GWh a pokryje spotřebu 640 tisíc lidí (tj. cca polovina hlavního města Prahy). Do čtyř let se počítá s instalovaným výkonem ve větrných elektrárnách ve výši 1000 MW. Tyto kapacity vyrobí přibližně 2,5 TWh elektrické energie, což je prakticky ekvivalent dnešní výroby ve vodních elektrárnách.

Aktuální výkupní cenou 2,34 Kč/kWh je větrná energie nejlevnějším obnovitelným zdrojem a výrobními náklady začíná konkurovat některým starším uhelným elektrárnám. Větrná energie zaujímá významné místo v závazku České republiky, v roce 2010 má vyrobit 8% elektrické energie z obnovitelných zdrojů energie. Elektrárny významně ovlivňují ekonomickou bilanci obcí, v jejichž katastru se nacházejí. Svůj postoj k nim proto mění i představitelé veřejné správy a široká veřejnost a tak můžeme očekávat, že v krajích, kde byla často zamítavá stanoviska k projektům větrných parků, se postupně změní.

Za rok od posledního dne otevřených dveří (21. 6. 2008) přibyly dosud na území ČR další nové větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu více než 20 MW. Mezi nejnovější počiny patří větrné elektrárny u Horního Částkova, Nové Vsi v Horách, Bantic, Horní Loděnice-Lipiny.