e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výročí osvobození virtuálně

publikováno: 12.5.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

75. výročí ukončení 2. světové války v Ústeckém kraji mělo letos zcela jinou podobu a stejně tak i výstavy, které toto výročí připomíná. Jednu virtuální připravilo Muzeum města Ústí nad Labem a video k tématu přichystalo i teplické muzeum.

Výstavní prezentace Osvobození 1945 - konečně mír! je k vidění po tímto odkazem. Autoři v ní shrnují především události období měsíců dubna a května roku 1945, které na našem území byly vůbec nejdramatičtější. Letecká válka, pochody smrti, poslední dny nacistického režimu, pražská operace sovětské armády a dalších spojeneckých vojsk na našem území v květnu 1945 i jednotlivé příběhy osvobození různých regionů dnešního Ústeckého kraje jsou náměty jednotlivých kapitol. Válečné události ale neskončily kapitulací nacistického Německa v noci z 8. na 9. května, ale měly dohru také v aktech msty na kolaborantech a zrádcích, v atmosféře plné násilí a nejistoty. I o těchto složitých tématech každodenního života prvních dnů míru je připravená výstavní prezentace.

Další prezentaci pak připravil kurátor sbírky nových dějin Regionálního muzea v Teplicích Mgr. Jindřich Zajíc. Najdete ji na facebookovém profilu muzea. Hudební doprovod k videu poskytl skladatel Adalbert Leiser.