e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Slavnosti stepí nabídnou exkurze za sysly i soutěž ovčáckých psů

publikováno: 12.5.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Blanka Tomášková

Sdílet: facebook twitter google+

Prošli jste se někdy stepí a viděli živého sysla? Pokud ne, přijeďte v sobotu 16. května do obce Raná u Loun, kde se uskuteční již čtvrtý ročník Slavností stepí, které v rámci projektu LIFE+ pořádá Správa CHKO České středohoří a obec Raná. Mezi 10. a 17. hodinou se můžete zúčastnit bohatého programu s přírodovědnou tématikou. Celý den akci moderuje Honza Spousta, odpolední program zpestří hudební skupina Paralet z Loun.

Neváhejte se vydat na zajímavé exkurze s odborníky, na nichž se dozvíte mnohé zajímavosti o stepním rostlinstvu a živočišstvu. Těšit se dále můžete na ukázky tamního ptactva či živých netopýrů, pozorování syslů, povídání o plazech a obojživelnících, o stepích i o lese. Vyzkoušet si můžete práci s ovčí vlnou či výrobu svíček z včelího vosku. Dále se na akci budete moci seznámit s náplní práce dobrovolné stráže přírody či ochutnat minerální vody severních Čech. Pro děti jsou připraveny různé atrakce, jako například soutěže s hasiči.

Součástí akce bude i prezentace leteckých modelářů, výstava ovčích plemen a ukázky stříhání ovcí, výstava drobného domácího zvířectva nebo výstava k ochraně lounské přírody. Dále budou vylosováni výherce vědomostní soutěže a sami budete rozhodovat o vítězi výtvarné soutěže na téma "kvetoucí stepní krásky", do které se zapojily děti z mateřských i základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií.

Neméně zajímavou součástí akce je i kvalifikační soutěž ovčáckých psů pro kontinentální mistrovství Evropy, která se odehraje na hrádecké straně kopce (směrem k letišti v Hrádku).

Cyklisté se mohou zúčastnit 16 km dlouhé trasy s odborným výkladem - sraz je v sobotu 16. května v 8,30 hodin u budovy MěÚ Louny.

Na Slavnosti stepí se můžete dopravit buď vlastním autem nebo využít kyvadlovou autobusovou dopravu (zastávky Louny - Žižkova, Dobroměřice, Lenešice - zámeček, Raná, Bělušice - vlaková stanice a zpět) a svézt se rovněž můžete vlakem po tzv. Švestkové dráze (na trase Kadaň-Most-Lovosice a zpět), na který bude v Bělušicích navazovat kyvadlová autobusová doprava.

Více info www.obec-rana.com, www.louny.eu.