e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sezonu prestižních závodů v Mostě odstartuje květnové ADAC GT Masters

publikováno: 12.4.2019, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Letošní zážitkové žně fanoušků, kteří jsou po zimní pauze natěšeni na vrcholnou podívanou při soubojích elitních jezdců v rychlých a silných strojích, odstartuje na mosteckém autodromu evropský šampionát supersportovních speciálů ADAC GT Masters. První z prestižních závodních víkendů nabídne ve dnech 17. – 19. května kromě vozů hlavní kategorie GT3 další tři doprovodné série.

ADAC GT Masters má bohatou základnu nádherných supersportů, jakými jsou Audi R8 LMS, BMW M6 GT3, Corvette C7 GT3-R, Lamborghini Huracán GT3, Mercedes AMG GT3, Ferrari 488 GT3, Aston Martin Vantage GT3 nebo Porsche 911 GT3 R. Do letošního šampionátu se přihlásilo 19 týmů, některé však nasadí více vozů. V každém z nich se střídají dva jezdci. Celkem se tak fanoušci mohou těšit na napínavé a těsné souboje jednatřiceti nádherných dravých aut v jednom závodě. O patřičnou dramatičnost se postará i systém zátěží Balance of Performance, sloužící k vyrovnání rozdílů mezi jednotlivými značkami aut.

Domácí diváky jistě navnadí účast českého týmu Igora Salaquardy I.S.R., za který jezdí syn majitele Filip Salaquarda s německým kolegou Frankem Stipplerem. Ve voze Audi R8 LMS naskakují do druhé sezony prestižního šampionátu. Při loňské premiéře se blýskli celkovým devátým místem, což na nováčky není vůbec špatné. Letošní cíle jsou pochopitelně ještě ambicióznější, sympatičtí jezdci se za podpory celého týmu pokusí atakovat nejvyšší příčky. 

Další jméno, které fanoušky motoristického sportu jistě zaujme, je Fabian Vettel. Dvacetiletý mladší bratr čtyřnásobného mistra světa vozů F1 Sebastiana (31 let) bude mít letos v šampionátu ADAC GT Masters premiéru. Jezdce angažoval tým HTP Motorsport, který připravuje do závodů vozy Mercedes-AMG GT3, takzvané „žluté mamby“.

První z vložených sérií, která čeká návštěvníky květnového závodního víkendu v Mostě, je seriál závodů cestovních vozů ADAC TCR Germany. V sezoně 2018 si jej úspěšně vyzkoušel trojnásobný vítěz evropského poháru cestovních vozů (FIA ETCC), zkušený český jezdec Petr Fulín. Zúčastnil se dvou závodních víkendů včetně toho mosteckého, kde v nedělním měření sil nenašel soupeře.  Zmíněné série ADAC doplní další zajímavé novinky, jež dosud autodrom nehostil. Jsou jimi Porsche Carrera Cup Germany, akční přehlídka elegantních sportovních speciálů legendární značky slavného českého rodáka, a Spezial Tourenwagen Trophy. Oba seriály se řadí k tradičním zavedeným podnikům na německé motoristické scéně, v kalendáři závodů cestovních a GT vozů se objevují už 33 let.