e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Legiovlak se zastaví na nádražích v Kadani, Mostě a Oseku

publikováno: 12.4.2018, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Nádraží v Kadani bude šestou zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po České republice. Třináct zrekonstruovaných vagónů, které přibližují historii československých legií, bude otevřen na kadaňském nádraží od úterý 17. do pátku 20. dubna. Poté se přesune do Mostu a Oseku.

Legiovlak se skládá ze 13 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce československých legionářů přepravily v letech 1918 až 1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky. Legiovlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského, ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech čeká na návštěvníky věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii legií.

Vlak je přístupný zdarma, ve všední dny od 8,00 do 18,00 hodin a o víkendu od 9,00 do 19,00 hodin.

Součástí doprovodného programu zastávky v Kadani bude přednáška br. Miroslava Jančara Legionáři Kadaňska, která proběhne ve středu 18. dubna od 18,00 hodin v promítacím voze Legiovlaku. 

Poté se vozy přesunou na nádraží v Mostě, kde budou přístupné od soboty 21. do pátku 27. dubna. Součástí doprovodného programu budou dvě historické přednášky. Obě přednášky začínají od 18,00 hodin v promítacím voze. Nejprve v pondělí 23. dubna bude přednáška Mgr. Jiřího Šlajsny z Oblastního muzea v Mostě na téma Mostecko 1918: Ozbrojený střet Provincie Deutschböhmen a Československé republiky a následně ve středu 25. dubna přednáška br. Tomáše Novotného Železniční vojska v Rusku.

Další zastávkou Legiovlaku bude nádraží v Oseku, kde bude stát v sobotu 28. a neděli 29. dubna, od 9,00 do 19,00 hodin. O víkendu bude k vidění též výstava dobového ležení, zbraní a výstroje československých legionířů a ruských kozáků z období první světové války. Zároveň se otevře i expozice Klubu přátel krušnohorské železnice v budově oseckého nádraží a v provozu budou modelová kolejiště. 

Poté se vlak přesouvá do Litoměřic, Mělníku a Rumburku.

Foto: Petr Holub