e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 14. dubna až 17. dubna

publikováno: 12.4.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Školákům začíná volno už zítra, a tak je program na velikonoční dubnový víkend opravdu nabitý akcemi. Jarní a velikonoční atmosféru si můžete užít v klášteře, na zámku, na hradě, v pevnosti, ve skanzenu...

Tradice v klášteře
Od pátku 14. do neděle 16. dubna můžete zamířit do oseckého kláštera, kde se v prostorách infocentra koná velikonoční výstava s ukázkami řemesel, soutěžemi, zvířátky apod. Vstup je zdarma a otevřeno po celý víkend od 10,00 do 17,00 hodin. Čekají vás řemesla jako pletení pomlázek, výroba kraslic různými technikami, pečení vizovického pečiva, práce na stavu, ukázka foukání skleněných velikonočních vajec, dílna DDM Osek, pečení velikonočních perníčků, mramorování vajec. V neděli od 12,00 hodin zvířátka z Minifarmy Dlouhá Louka.

Otevírání pevnosti
Pevnost Terezín tuto sobotu 15. dubna otevírá své brány. Hlavní program se bude odehrávat na Kavalíru 2. Pěší regiment Gaisruck zde předvede vojenský výcvik a zasvětí vás do kasárenského života. Od 17,00 do 19,00 hodin program Pohádky z pevnosti -  hry a soutěže o sladké odměny, vstupné dospělí 80 Kč, snížené 50 Kč a rodinné 220 Kč. Nad opevněním budou burácet výstřely z pevnostních děl, s jejichž obsluhou seznámí dělostřelci z Feld Artillerie Corps. Muzeum la Grace vás zasvětí do nástrah mořeplavby v 18. století a představí svou plachetnici, která brázdí moře i oceány. Vše doplní stánky s velikonoční tématikou a zdobením kraslic. Otevře se také vojenská strážnice Litoměřické brány, kde nebudou opět chybět sapéři, komentované prohlídky strážnice a podzemních chodeb od 10,00 do 15,00 hodin. Zde je vstupné dospělí 90 Kč, snížené 60 Kč a rodinné 260 Kč. Ostatní program zdarma.

Běžecké závody
V neděli 16. dubna ožije nábřeží Ohře v Žatci sportovním ruchem. Startuje tam pátý ročník Mistrovství ČR veteránů v půlmaratónu, kterou doprovodí běh na deset kilometrů a dětské závody. Prezentace začíná v 8,00 hodin, první závody startují po desáté hodiny, hlavní závod pak v 11,00. Podrobnosti najdete v článku Žatecký půlmaraton a žatecká desítka.

Neděle ve dvoře
Dvůr u Svatého Jakuba v Žatci chystá na 16. dubna Velikonoční neděli. Čekají vás dobové stánky, občerstvení, výstava zvířat včetně koní. Otevřeno bude od 10,00 do 16,00 hodin.

Jarilo
Archeoskanzen Březno u Loun bude slavit příchod jara. Budou to oslavy v duchu slovanských tradic pod názvem Jarilo. Folklór i jarní práce na vás e skanzenu čekají v sobotu 15. dubna od 10,00 do 16,00 hodin. O programu se dozvíte více v článku Jaro přichází do archeologického skanzenu.

Otevřený klášter
Jednu z posledních příležitostí podívat se do prostor klášterního kostela v Kadani, který bude tři roky kvůli opravám uzavřen, nabídne sobotní Mezinárodní den památek a sídel. Uvidíte, jak postupují restaurátorské práce. Vstup na prohlídky je 15. dubna zdarma, začínají od 10,00 hodin. Více najdete v Magazínu

Velikonoční výstup na Mědník
Pro velikonoční vajíčko na Mědník je podtitul tradiční turistické akce, konané na Boží hod velikonoční, tj. v neděli 16. dubna. Hlavní start je z Klášterce na Ohří, ale můžete začít odkudkoliv. Trasa je do kopce, ale není dlouhá, cca 10 km a je určena i pro méně zdatné turisty a rodiny s dětmi. Konec trasy je na vrcholu Mědníku ve 13,00 hodin, start na stadionu v Klášterci v 8,30 hodin.

Velikonoční jarmark
Od středy do pátku 14. dubna trvá velikonoční jarmark ve Staré papírně, pobočce žateckého muzea. Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin, v pátek od 13,00 hodin. Připraveny jsou stánky s velikonočním zbožím, rukodělné dílny pro děti, předvádění řemesel a občerstvení. Vstup je zdarma.

Pochod na Rubín
Žatečtí turisté pořádají na Velikonoční pondělí 17. dubna velikonoční pochod na vrch Rubín. Start je ve 13,00 hodin v Pšově, kam ze Žatce odjíždí ve 13,33 autobus z nádraží. Přes vrch Rubín vede túra do Podbořan, odkud je naplánován odjezd vlakem v 15,35 nebo 17,35 hodin.

Prtský špacír
Další turistickou akcí tohoto víkendu je Prtský špacír, který se koná v sobotu 15. dubna v Postoloprtech. Připraveny jsou různé trasy pro pěší i cyklisty od 8 do 30 kilometrů. Start je v infocentru na Mírovém náměstí od 9,00 do 11,00 hodin, ukončení tamtéž do 16,00 hodin.

Velikonoce na kláštereckém zámku
Odpoledne na Boží hod velikonoční můžete strávit na zámku a v přilehlém zámeckém parku v Klášterci nad Ohří. Správa zámku, společně s hudebním divadlem Hnedle vedle chystají velikonoční program, který začne v neděli 16. dubna od 13,00 hodin. Na program jsou pohádky, vynášení Morany do řeky, občerstvení i soutěž o nejhezčí pomlázku.

Neděle ve skanzenu
Velikonoční nedělní program připravuje také skanzen Stará Ves v zooparku v Chomutově. Začne 16. dubna ve 14,00 hodin a chybět v něm nebude pletení pomlázek, zdobení kraslic. Zahraje cimbálová muzika Kuchárovci. Vstup do skanzenu s platnou vstupenkou do zooparku. Pokud to počasí dovolí, začne o víkendu jezdit Eurosafari.

Velikonoce v Žatci
Na sobotu 15. dubna chystá město Žatec program na náměstí Svobody. Začíná už v 9,00 hodin a v průběhu dne vystoupí flašinetář, kapela Šraml Band, Turkovo divadlo, pouliční divadlo Trakař a můžete se zúčastnit  kejklířského workshopu. Během dne bude výstup na maják Chrámu chmele a piva zdarma. Po celý den předvádění velikonočních zvyků, jarmark a občerstvení.

Vyzdobený zámek
Už se stalo tradicí, že se o velikonoční výzdobu státního zámku v Benešově nad Ploučnicí starají děti ze Základní a Mateřské školy Benešov nad Ploučnicí. Zámky se s velikonoční výzdobou návštěvníkům představí od 10. do 17. dubna. Všichni ti, kdo do Benešova nad Ploučnicí v tomto období zavítají, se mohou těšit nejen na výrobky dětí, ale také na velikonoční soutěž pro malé návštěvníky a v pondělí 17. dubna na dobový jarmark na nádvoří Horního zámku. V dubnu jsou benešovské zámky otevřeny denně od 10.00 do 16.00 hodin.

Offroady a čtyřkolky
Po roce se do prostoru závodiště v obci Bezděkov u Žatce vrací soutěž terénních osobních aut jezdících v těžkém terénu s názvem Offroad trial. Nově se s těžkým terénem také poperou soutěžící v ATV Trial Čtyřkolek. V pátek  14. a sobotu 15. dubna se zde sjedou posádky z celé Evropy. Závody startují v 10,00 hodin, na páteční den je připraven doprovodný program s koncerty. Podrobnosti najdete zde

Vajíčka v pevnosti
V hlubokém sklepení pevnosti Konigstein v Saském Švýcarsku mohou děti o Velikonoční neděli v doprovodu pevnostního kapitána Clemense hledat velikonoční vajíčka. Pilný velikonoční zajíček schová dobroty hned pětkrát v 10, 11, 12,30, 14,30 a 16,30 hodin. Hledání velikonočních vajíček je zahrnuto v ceně běžného vstupného do pevnosti. 

Veliko-noční prohlídka
Hrad a zámek Horní hrad připravuje na sobotní večer 15. dubna veliko-noční prohlídku. Začíná od 19,00 hodin a můžete těšit na historické mystifikace, přecházející místy až v otevřené lži, nejoblíbenějšího hornohradského průvodce Viktora Braunreitera. Závěrečnou ohnivou šou přiveze Ohnivého divadlo Ignis. Prohlídka trvá asi dvě hodiny a vstupné je pro dospělé 150 Kč, děti 100 Kč, rodinné 450 Kč.

Hledání zajíčka
O Velikonocích nabídne zámek Stekník na Žatecku svým návštěvníkům prohlídku terasovitých zahrad s programem pro nejmenší návštěvníky - stezku s názvem Hledání velikonočního zajíčka v zámeckých zahradách. Děti pomocí barevných fáborků hledají malovaná vajíčka, na kterých jsou ukrytá slova z tajenky, na konci stezky pak naleznou ukrytého zajíčka a vyzvednou si sladkou odměnu v pokladně zámku. Kartičky s předtištěnou tajenkou k vyzvednutí v pokladně. Akce se koná od pátku 14. do pondělí 17. dubna, vstupné dospělí 30 Kč, děti 50 Kč (v ceně pro děti zahrnuta sladká odměna).

Výstava  na zámku
Na zámku Ploskovice se 12. dubna otevře velikonoční výstava, která bude přístupná do neděle 16. dubna vždy od 10,00 do 16,00 hodin. Připravuje ji Klub šikovných rukou litoměřického regionu. Na výstavě se návštěvníci mohou těšit na ručně vyráběné dekorace s velikonočními motivy.

Úštěcké Velikonoce
V pátek 14. dubna se v 9,00 hodin otevře v Úštěku velikonoční tržiště a začne kulturní program. Čeká vás více než 150 řemeslníků, ukázky malování kraslic a dalších zvyků, dílny pro děti, zahraje staročeská kapela i cimbálovka, děti pobaví loutkové divadlo, historická střelnice a živá zvířátka. K ochutnání bude zabíjačka a dorazí také obří slepice s vejcem. Vstupné je 40 Kč, pro děti 20 Kč.

Velikonoce na Hradě
Na Novém Hradě, který se návštěvníkům poprvé otevře na Velký pátek, se koná velikonoční program v neděli 16. dubna od 10,00 do 17,00 hodin. Vystoupí středověká hudba Musica Canora, šermíři, létající gymnasti, flašinetář. Vše doprovodí prohlídky velikonočně vyzdobeného zámku a ukázky velikonočních zvyků.

Horský jarmark
Velikonoční jarmark se koná také v Horském areálu Lesná v Krušných horách. Začíná v neděli 16. dubna ve 13,00 hodin. Velikonoční výstava v Krušnohorském muzeu představí tradice, zvyky, symboly a historii pašijového týdne v Krušných horách. Čekají vás ukázky lidové tvorby, dětský program, lidové písně, velikonoční říkadla a koledy. 

Další tipy můžete vyhledávat také prostřednictvím Kalendáře akcí.